2024. április 19. péntek
More

    JÓD 1. — A jód

    A jód a halogének csoportjába tartozó kémiai elem, mely sok ételünkben is megtalálható, valamint nélkülözhetetlen az egészséges szervezet számára. Ibolyaszínű, a nevét is innen kapta, hiszen a görög jodész szó is ezt a színt jelenti.

    A jód a pajzsmirigyműködés során játszik nagy szerepet többek között, hiszen ennek hiányában sem az anyagcsere nem működik, sem a gyerekeknél a megfelelő mértékű növekedés, azonban a sebek és egyéb sérülések sem regenerálódnak, ha nincs a szervezetünkben elegendő jód. Olyan pajzsmirigy-hormonoknak alkotóeleme, mint a T4-es, a T3-as, a T2-es valamint az rT3-as hormonok. A jódhiányos táplálkozás hosszú távon csökkenti a pajzsmirigy funkcióit, ez pedig rengeteg problémához vezeti a szervezetünket.

    A táplálkozásunk során számos jodin-iont viszünk be a szervezetünkbe, ahol ezek jodid ionná alakulnak át. A jodid ionok fontos szerepet játszanak, hiszen a bélnyálkahártyán keresztül a véráramba tudnak kerülni. Egy egészséges felnőtt szervezetben a felszívódás aránya akár 90% is lehet.

    A jodid-ion felszívódását követően a veséken keresztül kiürül a szervezetünkből vagy a pajzsmirigy állományba kerül nátrium-jodid transzporteren keresztül.

    A fentiek alapján tehát látható, hogy valóban nagyon fontos, hogy a szervezetünket megfelelő mennyiségű jóddal lássuk el. Ön elegendő jódot visz a szervezetébe?

    Következő cikk: JÓD 2. – A jód hiánya és ennek következményei –>

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!