2024. március 28. csütörtök
More

    JÓD 3. – A golyva és a meddőség kapcsolata a jóddal

    Előző bejegyzés: JÓD 2. – A jód hiánya és ennek következményei –>

    Az előbbi cikkeinkben említettük a jód fontosságát és a jódhiány következményeit. Most ezekhez kapcsolódóan hoztunk el neked két jódhiányos betegséget, melyek sok nő életében játszanak szerepet, olykor visszafordíthatatlan következményekkel járnak.

    Az első ilyen betegség, amit a jód hiánya okoz, az nem más, mint a golyva. A pajzsmirigy állománya megnagyoobbodik a nyomelem hiányának következtében, ez egy olyan korai tünet, amely ellen még tehetünk.

    A csökkenő hormon termelés hatására fokozódik a TSH elválasztás, mely adaptív folyamatokat indít el a pajzsmirigyben, ennek során a pajzsmirigy állománya felszaporodik. A megnagyobbodott mirigy állomány súlyos esetekben mechanikai nyomást gyakorolhat a környező erekre és idegekre, így esetenként sebészeti beavatkozás válhat szükségessé.

    A krónikus TSH stimuláció és a sejtszaporulat olykor-olykor csomók kialakulását eredményezi, ami adott esetben malignus hiperpláziás folyamatok kiindulópontja lehet, vagy autonóm üzemelő és pajzsmirigy hormont túlzott mértékben termelő csomókká alakulhat. Ez a típusó hipertireózis nem ritka jelenség a krónikus jódhiányban szenvedőknél.

    A másik betegség, ami sajnos manapság sok nőt érint, az az infertilitás, azaz a meddőség. Számos házaspárnál lehet probléma, hogy a nő képtelen a megtermékenyülésre, bármennyire is igyekszik a két fél összehozni a babát. Igen, sajnos ehhez is köze lehet a jód csekély mértékű bevitelének.

    A fertilitási zavarok a jódhiány legsúlyosabb következményei közé sorolhatóak, hiszen nem csak a meddőség alakulhat ki, de a már létrejött várandósság esetén komplikációk léphetnek fel. Szélsőséges esetekben az újszülöttek halálozási kockázatát is fokozhatja.

    Amikor egy nő teherbe esik, állapotos lesz, a szervezet jódigénye megnő, ezzel párhuzamban pedig fokozódik a kismama renális jódvesztesége is.

    A jódhiányos várandósok esetében gyakrabban fordul elő magas vérnyomás, a baba halva születése, vagy abnormális magzatfejlődés is. A jódbevitel fokozásával ez a jelenség látványosan csökkenthető, melyre kiváló példát szolgáltat Kína, ahol az öntözővizek jódozásával sikerült felére csökkenteni a csecsemő mortalitást.

    Nézze meg, elegendő jódot visz-e be a szervezetébe a SYNLAB nyomelem csomagjával!

    Következő bejegyzés: JÓD 4. – Pajzsmirigy és jód kapcsolata –>

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!