2024. április 23. kedd
More

    Így sportolj, ha magas a vérnyomásod

    A hatékony vérnyomáscsökkentés érdekében érdemes elkezdeni sportolni, ám nem mindegy, hogy ehhez milyen sporttevékenységet választunk.

    Bármilyen mozgásba is kezdesz, fontos, hogy fokozatosan terheld a szervezeted, valamint figyelj a tested bizonyos jelzéseire is. A HIIT edzések magas vérnyomásos betegeknek ajánlott egy kutatás szerint, mivel ez nem csak a kalóriákat égeti, de fel is pörgeti az anyagcserét, javítják a nyugalmi pulzust, így a vérnyomást is.

    Ha te még csak most kezdenél el sportolni, ne kezd azonnal a HIIT-tel, hanem először sétálj, majd kocogj, és fokozatosan szerezd meg az állóképességedet a HIIT edzés elkezdéséhez.

    Ha az ízületeiddel is probléma van, az úszás a neked való sport, de a séta is remek ötlet minden életkorban és egészségi állapotban is.

    Izometriás gyakorlatokkal egy konkrét izomcsoportot dolgoztathatsz meg statikus pozícióban. Megedzik az izmokat, fejlesztik az állóképességet és a vérnyomás csökkentésében is hatékonyak.

    A rendszeres mozgás és a fokozott intenzitás egy kutatás szerint 7,2%-kal csökkenti a magas vérnyomás kockázatát. A koleszterinszintre, a cukorbetegségre és a szív- és érrendszeri panaszokra ugyanilyen hatással volt. A kutatás alanyait 6 éven keresztül figyelték, ők magas vérnyomással küzdöttek.

    A súlyzós vagy saját testsúlyos edzések nem csak az izomtömeget növelik, de a vérnyomásra is jó hatással vannak, valamint az anyagcserére is. Ezt a mozgástevékenységet azonban nem nagy súlyokkal kell végezni, hanem inkább kis súllyal, de nagyobb ismétlésszámmal. Fontos, hogy figyelj a helyes légzésre, és gyakorlat közben ne tartsd vissza a levegődet.

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!