2022. július 5. kedd
More

  A burmai piton segíthet a humán szívbetegségek kezelésében

  A világ egyik legnagyobb kígyója, a burmai piton által kiválasztott zsírsavak segíthetnek a humán szívbetegségek elleni harcban – áll egy hüllőkről és egerekről készült tanulmányban.

  Az ismertetett tanulmány szerzői, akik Colorado amerikai szövetségi állam egyetemén végezték el a kutatást, felfedezték, hogy a természetes zsírok és olajok egyik alkotóeleme, a triglicerid mennyisége megötszöröződött a pitonok vérében egy nappal azután, hogy lenyelték a zsákmányukat.

  Annak ellenére, hogy e zsírfajta szintje nagymértékben megemelkedett az akár kilencméteresre is megnövő kígyók szervezetében, a kutatók nem tapasztaltak zsírlerakódást a szívükben. Sőt a szív védelmében nagy szerepet játszó egyik enzim mennyiségének növekedését figyelték meg.

  Miután meghatározták az emésztő pitonok vérplazmájának vegyi összetételét, a kutatók ezt a plazmát, illetve egy ehhez hasonló anyagot üres gyomrú pitonokba fecskendezték. Az injekciók után a kígyóknál szívizom-megnagyobbodást és az egészséges szívre utaló jeleket tapasztaltak.

  A kísérletet egereken is megismételték, és ugyanazokat a jótékony hatásokat tapasztalták a szívükben.

  “Felfedeztük, hogy a zsírsavak egy bizonyos kombinációjának jótékony hatása lehet az élő szervezetek szívének növekedésére” – magyarázta Cecilia Riquelme, a Science című amerikai tudományos folyóiratban megjelent tanulmány vezető szerzője.

  “Most megpróbáljuk megérteni a folyamatot előidéző molekuláris mechanizmust, és reméljük, hogy az eredmények révén új terápiák dolgozhatók ki az ember szív- és érrendszeri betegségeinek jobb gyógyítására”.

  Forrás: MTI

  LEGUTÓBBI CIKKEK

  NE HAGYD KI!