2023. március 25. szombat
More

  Zsiradékok a konyhában

  A gazdagság jelképe évezredekig a zsíros ételekkel megrakott asztal volt. Ma épp az ellenkezője igaz, a sovány húst tartjuk nagy becsben, és a zsírszegény táplálkozást részesítjük előnyben. Ennyire károsak a zsírok? A kérdésre dietetikusok felelnek.

  – Az állati eredetű zsiradékok tudvalevően jelentős mennyiségben tartalmaznak koleszterint és telített zsírsavakat, amelyek – ha étrendünk nem kiegyensúlyozott, életmódunk nem kellően egészséges – évek alatt növelhetik bizonyos egészségügyi problémák kialakulásának kockázatát. Ám az állati eredetű zsiradékok között is vannak különbségek: a halakban, különösen a tengeri halakban található többszörösen telítetlen zsírsavak fontos szerepet töltenek be testünk működésében – állítja Tihanyi András dietetikus.

  Például kiderült, hogy a halolaj szakember által felügyelt alkalmazása esetenként akár a fájdalomcsillapítókat is kiválthatja. Egyes felmérések azt igazolják, hogy a halolajban található zsírsavak gátolhatják a gyulladásos folyamatokat és mérsékelhetik a fájdalmat. Érdekes az a kutatás is, amely rámutatott arra, hogy a megfelelő zsírsavbevitel és vitamin-, ásványianyag-ellátottság mérsékelheti az agressziót, így az erőszakos cselekmények gyakoriságát is csökkentheti.

  A transzzsírsavak nagy része hidrogénezés (olyan eljárás, amellyel a növényi olajok jelentős része alkalmassá válik a hőkezelés tartós elviselésére) során keletkezik. Kisebb mennyiségben képződik az olajokban történő sütés során, s bizonyos típusa megtalálható a kérődző állatok (szarvasmarha, juh, kecske) tejében és húsában is. Kutatások bizonyították, hogy napi 5 gramm transz-zsírsav bevitel 25 százalékkal növeli a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatát. Ráadásul nem elég, hogy növeli a vérben a rossz (LDL) koleszterin arányát, még csökkenti is a jó (HDL) koleszterinszintet. Előfordulhat gyorséttermi zsiradékban sütött ételekben, nagy zsírtartalmú édesipari termékekben, bizonyos margarinokban, levesporokban, por alakú mártásokban, szószokban és vajízű pattogatott kukoricában. Érdemes ezeknek a termékeknek a fogyasztását csökkenteni.

  Györki Niké dietetikus azt javasolja, hogy részesítsük előnyben a zsírmentes vagy kevés olajat igénylő ételkészítési eljárásokat, mint a grillezést, az alufóliában, sütőzacskóban való sütést, illetve a párolást. Sokat jelent az is, ha főzéshez alacsony zsírtartalmú tejfölt, tejet használnak a háziasszonyok. A bő olajban sült ételeket heti egy-két alkalommal ajánlott enni. Válasszunk sovány húst, mint a csirke vagy a pulyka, de ezeket is inkább bőr nélkül együk. Alapvető tény azonban, hogy tiltott élelmiszer nincs, csak kerülendő mennyiség.

  Forrás: MTI

  LEGUTÓBBI CIKKEK

  NE HAGYD KI!