2024. április 26. péntek
More

    Fülproblémák 4. – A viszkető fülek okai (1. rész)

    Viszkető fülek: ez egy olyan probléma, amely időről időre a legtöbbünket érint, és ritkán gondolkodunk el sokat a kérdésen. Hogy miért? Mert az esetek túlnyomó többségében ez alig több, mint a bőrirritáció jele, és a probléma általában néhány nap, esetleg egy hét után magától megoldódik.


    De a különösen viszkető fül – akár a fül külső részét, akár a nehezen hozzáférhető belső részét értjük alatta – néha egy sokkal aggasztóbb probléma jele lehet. Valójában a viszkető fülekkel kapcsolatos állandó állapot azt jelezheti, hogy egy sokkal mélyebb gond áll fenn, amely, ha orvos vagy szakember nem vizsgálja meg, hatással lehet a mindennapi életviteledre, esetleg részleges vagy akár teljes hallásvesztéssel. Hogy megértsd, mit jelezhetnek a viszkető fülek, nézzünk meg néhány gyakori problémát, amelyek a fül irritációjával kapcsolatosak.

    Fülzsírhiány

    A viaszt nem véletlenül használják gyakran olyan tárgyak védelmére, mint a vágódeszkák és más, élelmiszerekkel gyakran érintkező tárgyak: egy biztonságos tömítőanyag-réteg hozzáadásával segíthet a védelemben. Viasz nélkül sok fizikai tárgy gyorsan romlana, és rövid időn belül eléggé használhatatlanná válna.

    Az is nagy probléma lehet, ha nincs elég viasz a füledben. Egyrészt, mert nagyon irritáló érzést okozhat, és egyesek számára ez olyan érzést jelenthet, amely nagyon közel áll a kínzó viszketéshez. Valójában, ahogyan egyesek küzdenek azzal, hogy a szemük nem termel elég könnyet, úgy mások küzdenek azzal, hogy a fülük nem termel elég zsírt. Ha ez a probléma állandóan fennáll nálad, beszélj az orvosoddal a lehetséges megoldásokról.

    Ajánló   Fülproblémák 1. – A hallásproblémák leggyakoribb típusai (1. rész)

    A fülcsatorna bőrgyulladása

    Valószínűleg hallottál már a dermatitiszről – más néven ekcéma -, amely általános értelemben egyszerűen irritált (és általában gyulladt) bőrt jelent. Sokan küzdenek ezzel a problémával, amelyet okozhat szezonális allergia, egy idegen anyaggal (például egy bizonyos mosószerrel) szembeni helyi allergia, vagy a bőr élesztőt tartalmazó olajos váladéka. Az asztmás és allergiás egyének, vagy azok, akik veszélyes anyagokkal dolgoznak, nagyobb a bőrgyulladás kockázata.

    A fül sem tiltott terület az ilyen irritált és gyulladt bőr számára. Sokan, akiknek a kezén, lábán, mellkasán vagy más testrészén bőrgyulladást tapasztalnak, viszket a fülük is. A fülbe vagy a fül közelében elhelyezett bármilyen anyaggal is összefüggésbe hozható, a fém fülbevalótól kezdve a samponig vagy a kondicionálóig. Háziorvosodnak vagy allergológusodnak tudnia kell segíteni az ok meghatározásában és a megfelelő megoldás megtalálásában.

    Ajánló   Kiket érint az ekcéma?

    Fülgyulladás

    Bárki, aki már átélt egy fülfertőzést, tudja, hogy az teljesen őrjítő lehet – a hangzástól kezdve a duzzanatot és fájdalmat okozó duzzanaton át az intenzív viszketés érzéséig terjedhet. A problémát gyakran az okozza, hogy a hallójárat folyamatosan külső folyadékoknak, például víznek van kitéve – ezért van az, hogy az úszók gyakran tapasztalnak fülgyulladást – vagy azért, mert a fülben probléma van a folyadékok kiürülésével (a csecsemőknél, akiknek a füle még fejlődésben van, gyakran tapasztalható ez a probléma).

    Az intenzív viszketés gyakran fülgyulladás következménye, különösen, ha a hallójárat külső része a leginkább érintett. Ha ez a helyzet, akkor a duzzanat és a bőrpír egyértelmű jeleit kell látnod, ha csak ránézel a füledre a tükörben. A legtöbb esetben a fülgyulladás antibiotikummal gyógyítható, de súlyosabb esetekben kisebb sebészeti beavatkozásra lehet szükség.

    Ajánló   Fülproblémák 3. – A fülgyulladás leggyakoribb jelei és tünetei

    Hallókészülék irritáció

    A hallókészülékek hosszú, hosszú utat tettek meg a néhány évtizeddel ezelőtti bevezetésük óta. Ahogy a számítógépek egyre nagyobb teljesítményűvé és ugyanakkor sokkal kisebbé váltak, a hallókészülékek mögött álló technológia is ugrásszerűen fejlődött. Ma már sokkal nehezebb észrevenni őket egy emberen, miközben sokkal nagyobb teljesítményt nyújtanak az 1980-as és 1990-es években használt hasonló technológiához képest.

    Sajnos a hallókészülék használatának vannak hátrányai, és az egyik ilyen probléma a viszkető bőr és az irritáció. Egyes esetekben az egyének felfedezhetik, hogy allergiásak a hallókészülékben használt anyagokra, míg mások úgy találhatják, hogy a nem megfelelően illeszkedő hallókészülék bőrirritációt okoz. Aki nemrégiben kezdett új hallókészüléket használni, és viszkető bőrt tapasztal a fülében, beszéljen a háziorvosával vagy a hallásspecialistával a kérdésről.

    Ajánló   Fülproblémák 2. – A hallásproblémák leggyakoribb típusai (2. rész)

    Pikkelysömör

    Ha valaha is előfordult már, hogy vörös, irritált bőrfoltok jelentek meg a testeden, akkor valószínűleg ismered a pikkelysömört, egy bőrkiütést, amely sok-sok embert érint. A pikkelysömörnek valójában sokféle típusa létezik, némelyik a gyermekeket és fiatalokat érinti, mások inkább az idősebb felnőtteket. Ezenkívül a pikkelysömör egyes típusai csak a test egy részét érintik, például a körmöket, míg mások szinte bárhol előfordulhatnak.

    A pikkelysömör gyakran a fül körül – például a fül mögött, ahol a verejték és a szennyeződések kialakulhatnak és irritálhatják a bőrt – vagy a fülön belül található. A test más részeit érintő pikkelysömörhöz hasonlóan a vörös, viszkető kiütések megnehezíthetik a koncentrációt vagy a legrutinosabb feladatok elvégzését. A fül területén a legkülönbözőbb okok miatt alakulhat ki, a bakteriális fertőzéstől a vírusokig. Ha a füledben vagy a füled körül lévő terület vörösnek tűnik, és nagyon irritálónak érzed, beszélj a háziorvosoddal a pikkelysömörről.

    Szezonális vagy tartós allergia

    Azok a személyek, akik rendszeresen szenvednek szezonális vagy tartós allergiától – például pollen, fű, állati szőr stb. miatt – vagy asztmától, sokkal nagyobb valószínűséggel tapasztalnak viszkető fület, mint azok, akiknek nincsenek ilyen egészségügyi problémáik.

    Ez nem jelenti azt, hogy a viszkető fülproblémának bármi köze lenne az egyén egyéb allergiáihoz, csak azt, hogy nagyobb valószínűséggel tapasztalnak irritált és gyulladt bőrt a fülben és a fül körül. Gyakran a probléma egy problémás idegen anyag, például hallókészülék, füldugó, fülhallgató, fejhallgató, sampon vagy gyógyszer bevezetésével függ össze, amely irritációt eredményez. Ugyanakkor az izzadtság vagy a szennyeződés felgyülemlése is elegendő lehet ahhoz, hogy gyulladt bőrt okozzon a fül területén. Beszélj az orvosoddal a problémáról, és kérj segítséget abban, hogy kiderüljön, mi okozza a problémát.

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!