2024. március 29. péntek
More

    Az étrendtől is függ az endometriózis kockázata

    A sok tonhalat és lazacot, valamint más, omega-3 zsírsavat tartalmazó ételt fogyasztó nőknek kisebb a kockázata az endometriózis kialakulására, míg azoknál, akik étrendje tele van transzzsírokkal, nagyobb eséllyel fejlődik ki az elváltozás.

    Amerikai kutatók a Human Reproduction című szakfolyóiratban tették közzé tanulmányukat, amely azt mutatja, nem annyira az elfogyasztott zsiradék mennyisége, mint inkább típusa befolyásolja az endometriózis kockázatát.

    Az endometriózis máig rejtélyes nőgyógyászati betegség, amelyben a méhnyálkahártyából származó szövetdarabkák kifelé növekednek a méhből, sokszor összenőve más szervekkel. Az állapot fájdalmakkal járhat és meddőséghez vezethet.

    A bostoni Harvard Egyetem orvosi fakultásának kutatói egy 70 ezer amerikai ápolónő részvételével végzett, 12 éven át tartó követéses vizsgálat adatait elemezték abból a szempontból, hogy kiknél jelentkezett endometriózis, illetve az elváltozás kifejlődésének milyen összefüggése lehet a táplálkozással.

    Megállapították, hogy a legtöbb esszenciális omega-3 zsírsavat fogyasztó nők körében 22 százalékkal kisebb eséllyel fordult elő endometriózis azokhoz képest, akiknek étrendjében a legkevesebb volt ebből a telítetlen zsírsavból, melyet a szervezetünk maga nem képes előállítani. A legtöbb transzzsírsavat fogyasztó nők között pedig 48 százalékkal bizonyult nagyobbnak az endometriózis kialakulásának kockázata, mint a skála másik szélén lévő nők körében.

    A transzzsírsavakat úgy állítják elő, hogy a folyékony zsírsavakat hidrogénezéssel telítik, így keményítik vajhoz, állati zsírhoz hasonló állagúvá. Ilyen például a margarin, de a felmérésben ezen kívül gyakran a sós kekszekből (crackers) vagy az éttermi, zsírban kisült ételekből származott az elfogyasztott transzzsírsav.

    Stacey Missmer kutatásvezető szerint az endometriózis kockázatának emelkedését vélhetően a transzzsírsavak által kiváltott krónikus gyulladás okozza.

    Forrás: MTI

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!