2024. március 28. csütörtök
More

    Aranyerem van. Szabad sportolnom ilyenkor?

    Volt már aranyered? Nem kellemes érzés, és olykor a sportolással fokozhatjuk a szenvedéseinket is, bár vannak megoldások, amikor épp az ellenkezője történik: a mozgás enyhíti az aranyér okozta panaszokat.

    Az aranyér lényegében véve akkor keletkezik, amikor a kemény béltartalom miatt a székelés nehézzé válik, a nyomás hatására pedig a végbéltájéki vénák kitágulnak. Ezt az állapotot okozhatja mozgásszegény életmód, rostok hiánya, kevés folyadékbevitek, minőségtelen táplálkozás és túlsúly is.

    A legjobb, ha megelőzzük a bajt, mielőtt még kialakulhatna, ehhez pedig elengedhetetlen a mindennapi mozgás bevezetése. Nem kell nagy erőkifejtéses mozgásformát választanunk, ha már kialakult az aranyerünk, elég csak sétálni, úszni vagy kardió jellegű edzéseket végezni. A székletürítés könnyebbé fog válni a keringés és az emésztés javulásával. A gátizomtornával a meglazult kötőszöveteket is kicsit megedzhetjük, megerősíthetjük.

    Ha azonban olyan sporttevékenységet választunk, amivel nagyobb nyomás helyeződik a végbéltájékra, az aranyér súlyosbodását, kialakulását és nagyobb szenvedéseket kapunk eredményül. Kerüljük a futópadot, a súlyzós edzéseket, a hasprést, a TRX-et, a kettleball-t, a Hot Iront és a CrossFitet is.

    Ne felejtsd el az aranyszabályt: a sport alapelve a fokozatosság. Aranyér esetén úgyszintén be kell ezt tartanunk, hiszen lehet, hogy kiválasztasz egy olyan mozgásformát, ami javítja az állapotod, azonban, ha kezdésnek túlzásba viszed az időtartamot és/vagy az intenzitást, máshol okozhatsz problémákat, például az izomzatnál, az ínszalagnál stb. Engedd a testednek, hogy fokozatosan szokjon hozzá a mozgáshoz.

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!