2024. április 19. péntek
More

    Evés után fáradt vagy? Íme, mit együnk, hogy elkerüljük a fáradtságot – 2. rész

    Milyen ételek okoznak álmosságot?

    Az, hogy mit viszünk be a testünkbe, hatással lehet az energiaszintünkre, valamint arra is, hogy milyen jól alszunk. Ha tele pakoljuk magunkat olyan ételekkel, mint a sütemények, tészták, rizs, tejtermékek és csokoládé, elfáradhatunk, mivel szervezetünk nem kapja meg az egész napos működéshez szükséges egyenletes energiaellátást. A fáradtság az alacsony vércukorszint gyakori jele.

    Meglepő módon a nagy mennyiségű dió fogyasztása is álmosságot okozhat. Egyes diófélékben, például a pisztáciában és a dióban nagyon magas a melatonin szintje, amiről ismert, hogy álmosságot vált ki.

    Természetesen az is számít, hogy mennyit eszel. Ritkábban tapasztalod az energiaszint csökkenését, ha a nap folyamán többször kevesebbet eszel, ahelyett, hogy kevesebbszer fogyasztanál nagy mennyiségben. A Current Biology egyik tanulmánya szerint a mindennapi, viszonylag egyenletes időben történő étkezés segíthet elkerülni az étkezés utáni álmosságot.

    Hogyan kerülheted el a fáradtságot étkezés után?

    A kisebb és rendszeresebb étkezés a legjobb módja annak, hogy egész nap energiát biztosítsunk. A lassan felszabaduló szénhidrátok glükózt biztosítanak a szervezetnek, amelyet energiaforrásként használ fel. A teljes kiőrlésű gabonák, zöldségek, gyümölcsök és hüvelyesek minden étkezésben történő kiválasztása nagyszerű módja annak, hogy fenntartható energiát biztosítsunk, valamint egy jó fehérjeforrás is, amely hosszabb ideig jóllakottá tesz.

    A koffein rövid távon enyhítheti a fáradtság érzését, de az idegrendszerre gyakorolt ​​hatása révén hosszú távon súlyosbíthatja a tüneteket. A koffein megvonása fáradtságérzetet, valamint csökkent éberséget és fejfájást is okozhat. 

    Összefüggést találtak alvásminőségünk és étrendünk között. Az alvás hihetetlenül fontos emésztésünk és hormonszabályozásunk szempontjából, ezért arra kell törekednünk, hogy minden este hét és kilenc óra közötti időt töltsünk. 

    Az Edinburghi Egyetem kutatása azt is kimutatta, hogy a magnézium segít szabályozni sejtjeink napi és éjszakai ciklusát. A sejtek magnéziumszintje a nap folyamán emelkedik és csökken, szabályozza testünk óráját, de befolyásolja azt is, hogy a tápanyagok hogyan alakulnak energiává. A magnéziumban gazdag élelmiszerek közé tartoznak a leveles zöldségek, diófélék, magvak, tejtermékek és teljes kiőrlésű gabonák.

    Az alvás javítása érdekében kerüld a fűszeres ételeket, a koffeint és az alkoholt, mivel ezek mind gátolhatják az alvás minőségét. 

    Mikor kell orvoshoz fordulni?

    Teljesen normális, hogy álmosnak érezzük magunkat egy nagy étkezés vagy egy olyan étel elfogyasztása után, amelyről már beszéltünk. De ha álmosságod megzavarja a mindennapi életedet, munkádat és társasági életedet, vagy a nap folyamán több ponton elalszol, fordulj orvosodhoz.

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!