2024. március 29. péntek
More

    A táplálkozáspszichológia feltörekvő területe

    Mindenki napi egészségi rutinjának egyik fő részét az elfogyasztott élelmiszerek képezik, és bár gyakori, hogy az étrendünket fizikai egészségünk érdekében módosítjuk, étkezési szokásaink mentális egészségünkre gyakorolt ​​hatását gyakran figyelmen kívül hagyjuk. A táplálkozáspszichológia bimbózó területe ezen kíván változtatni.

    Sok tudományos bizonyíték támasztja alá a bél és az agy közötti szoros kapcsolatot. Ebben a ciklikus kapcsolatban mindegyik hatással lehet a másikra, így nem nehéz azt a következtetést levonni, hogy amit a gyomrodba teszel, az hatással lehet a hangulatodra, viselkedésedre és mentális egészségedre.

    A táplálkozási pszichiáter, Uma Naidoo legutóbbi könyvében, a „This Is Your Brain on Food” címmel is ezt a bél-agy kapcsolatot tárgyalja, és betekintést nyújt abba, hogy az étel hogyan képes leküzdeni az olyan állapotok tüneteit, mint a depresszió, szorongás, PTSD, ADHD és OCD. Míg a gyógyszeres és pszichoterápiás kurzusok jelentik ezeknek a rendellenességeknek a kezelésének fő alapját, a beteg étrendjének figyelmen kívül hagyása nagy kárt okozhat.

    „A probléma nagyobb, mint a pszichiátria, és az orvostudomány egészére kiterjed” – írja Naidoo. – „Annak ellenére, hogy a táplálkozással kapcsolatos számos egészségügyi probléma távolinak tűnhet, de sok beteg nem hallja az étkezési tanácsokat orvosaitól, nemhogy pszichiátereitől … Az orvosok táplálkozási oktatása korlátozott.”

    Azáltal, hogy az ételeket beépítik a kezelési tervekbe, amelyek más terápiás módokat is tartalmazhatnak, a táplálkozási pszichológia holisztikusabb megközelítést kínál a mentális jóléthez. Míg a területet meghatározták, az olyan szervezetek, mint a The Center for Nutritional Psychology, azon dolgoznak, hogy módszertant építsenek ki, és formalizált tantervet dolgozzanak ki az egyetemi gyakorlathoz a következő tíz évben.

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!