2024. március 28. csütörtök
More

    A szívbetegség diagnózisát ritkán követi étrendváltás

    Kevesen tartják be a gyümölcsben, zöldségben és rostban gazdag étkezésre tett orvosi javaslatot azon páciensek közül, akiknél szívbetegséget állapítottak meg – közölték egyéves utókövetéses vizsgálatuk alapján a University of Massachusetts kutatói.

    555 diagnosztizált szívbeteget kérdeztek ki étkezési szokásaikról egy évvel azután, hogy koszorúér festéssel megbizonyosodtak állapotukról. Mindannyian valamilyen szívesemény – infarktus, szívritmus-zavar, vagy mellkasi fájdalmak – után álltak.

    Étkezésüket meghatározott pontrendszer alapján értékelték a kutatók (Alternatív Egészséges Étkezés Indexe, AHEI). Mérték az elfogyasztott gyümölcs, zöldség és transz-zsírok mennyiségét, valamint a fehér és vörös húsok arányát.

    A transz-zsírok folyékony olajból, mesterséges hidrogénezéssel előállított, szilárd zsírok, ilyen a margarin is. A sós kekszek, gabonapelyhek, cukorkák, pékáruk, sütemények, chipsek, salátaöntetek is tartalmaznak transz-zsírokat. Kis mennyiségben megtalálhatók a vörös húsokban, vajban és a tejben is.

    A modellben elérhető maximális 80 pontból átlagosan csak 30,8-et értek el a vizsgált páciensek. Csupán 12,4 százalékuk evett naponta az ajánlott mennyiségben, legalább öt adag zöldséget és mindössze 7,8 százalékuk négy adag gyümölcsöt. A rostok fogyasztására tett ajánlást 8 százalékuknál kevesebben fogadták meg.

    Noha a javaslat szerint az elfogyasztott transz-zsír energiatartalma a teljes energiabevitel fél százaléka alatt kellene maradjon, mert növeli a koleszterin szintet, a vizsgált csoportban átlagosan 3,41 százalék volt ez az arány.

    A megkérdezetteknek mindössze fele válaszolt igennel arra a kérdésre, hogy végzett-e az elmúlt három hónapban legalább egyszer húsz percnyi testmozgást. A páciensek 80 százaléka a rehabilitációs programban sem vett részt.

    A Journal of the American Dietetic Association amerikai táplálkozástudományi szaklapban megjelent tanulmány fő szerzője, Yunsheng Ma hozzátette, hogy hatékonyabbak lennének az egészen egyszerű üzenetek arról, egyenek az emberek több rosttartalmú ételt, gyümölcsöt, zöldséget, mint a bonyolult irányelvek.

    Forrás: MTI

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!