2024. március 28. csütörtök
More

    Bogyók és egészségügyi előnyeik (1. rész)

    Aronia bogyók

    Ezek a sötétlila bogyók, más néven arónia, gazdagok vitaminokban, ásványi anyagokban és tápanyagokban. Emiatt a kutatók azt vizsgálják, hogy segíthetnek-e megelőzni a méhnyak-, bőr-, mell- és vastagbélrákot, a máj- és szívbetegségeket, sőt az elhízást is. Keresd őket frissen vagy fagyasztva a boltban. Kortyolgathatsz aróniás teát is.

    Bodza

    Az emberek több száz éve használták őket megfázás és influenza elleni küzdelemre. Néhány tanulmány azt sugallja, hogy kivonata lerövidítheti az influenza tüneteit, ha az első két napon beveszed őket. Csak főtt bodzát egyél – a nyers bodza vagy a levelei megbetegíthetnek. Ezenkívül a terhes vagy szoptató nők, illetve az immunrendszeri problémákkal küzdő nők egyáltalán nem fogyaszthatják a bogyókat. Ne használd őket, ha cukorbetegség elleni gyógyszereket, vízhajtókat vagy hashajtókat szedsz.

    Vörös málna

    Már az i.sz. 4. évben a málnanövények egyes részeit reggeli rosszullét és gyomorfájdalom kezelésére használták. Most már tudjuk, hogy maguknak a bogyóknak van ereje. A málna tele van olyan tápanyagokkal, amelyek segíthetnek a különféle ráktípusok leküzdésében, és másokkal, amelyek megvédhetik az agyat. Bár ezekből az anyagokból megtalálható néhány étrend-kiegészítő, kényeztesd magad friss málnával. Ők nyújtják a legtöbb előnyt.

    Törpemálna

    Egy 2/3 csésze adag ezekből a barackszínű bogyókból kétszer annyi C-vitamint tartalmaz, mint egy pohár narancslében. Gazdag antioxidánsokban is, ez az egyik oka annak, hogy egyes bőrápoló termékekben megtalálható. A legjobb, ha a bogyókat a szedés napján fogyasztjuk el, de akár 2 évig le is fagyaszthatjuk.

    Kiwi

    Valószínűleg ismeri a homályos, tojás alakú kivit. Luteint tartalmaz, amely segít megvédeni a szemet; a cink az egészséges bőrt, a hajat és körmöt; és kálium segít a jobb edzésben.

    Fekete áfonya

    Ezekről a bogyókról régóta úgy gondolták, hogy javítják a látást. A második világháborús pilóták fekete áfonya lekvárt ettek annak reményében, hogy javítják az éjszakai látásukat. Bár kivonatuk segíthet megelőzni a szemproblémákat, például a makuladegenerációt és a szürkehályogot, további kutatásokra van szükség, hogy biztosan tudjuk hatásukat.

    Ginzeng bogyók

    A kínai orvoslásban a ginzeng gyökere általános a kezelésekben. De mi a helyzet a bogyóival? Egereken végzett vizsgálatok kimutatták, hogy képesek lehetnek csökkenteni a koleszterinszintet, leküzdeni a rákot és csökkenteni a bélgyulladást. Ha cukorbeteg vagy, van néhány bizonyíték arra, hogy a ginzeng bogyólé segíthet a vércukorszint és a testsúly szabályozásában. Segíthet leküzdeni a bőrkárosodást és az öregedés hatásait is.

    Egres

    Ezek a gyümölcsök éretten világoszöldek, rózsaszínűek vagy pirosak lehetnek. Indiában az egyik típust, az amlát régóta használják megfázás és láz kezelésére, az élelmiszerek emésztésének elősegítésére, valamint haj tonikként. Néhány bizonyíték arra utal, hogy ezek a bogyók segíthetnek a rák elleni küzdelemben, javíthatják a máj egészségét, megelőzhetik a csontritkulást, valamint kezelhetik a parazitákat és fertőzéseket, de a tudósoknak további kutatásokat kell végezniük.

    Bogyók és egészségügyi előnyeik (2. rész) –>

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!