2024. március 28. csütörtök
More

    Olívaolajos táplálkozás – mi a baj az olívaolajjal?

    Sokan szeretünk mindent, ami olasz, a Ferrariktól az olívaolajig. Az olívaolaj-ipar és a média pedig olyan cikkekkel ösztönöz minket, amelyek azt állítják, hogy az olívaolaj táplálkozási csúcs, és hogy az olívaolaj „jó” zsír. A probléma azonban az, hogy sok újságíró nem boncolgatja teljesen a tudományos tanulmányokat, amelyekről tudósít. A sajtóközleményeket nem kérdőjelezik meg. A tények eltorzulnak. A selejtezők eltűnnek. A főcímek szenzációsak lesznek. És az igazság is.

    Hype: Az olívaolaj megvéd a szívrohamtól.
    Igazság: Az olívaolaj nem egészséges a szív számára. Igen, az egyszeresen telítetlen zsírokban gazdag ételek, például az olívaolaj, jobbak lehetnek, mint a telített és transzzsírokkal teli ételek, de attól, hogy valami „jobb”, még nem biztos, hogy jót tesz a számodra.

    A „jobb” cigaretták (amelyek kevesebb nikotint és mérgező vegyszereket tartalmaznak) továbbra is elősegítik a tüdőrák kialakulását. A „jobb” egyszeresen telítetlen zsírok, mint az olívaolaj, továbbra is beteg artériákhoz vezethetnek. Amikor a tudósok öt éven át egyszeresen telítetlen zsírokban gazdag táplálékkal etették a majmokat, a majmok koszorúereiben kiterjedt ateroszklerotikus plakkok alakultak ki.

    Majombaj

    A tudósok régóta tudják, hogy a magas zsír- és koleszterintartalmú diétát evő majmoknál ugyanúgy érelmeszesedés alakul ki, mint az embereknél. Ráadásul a majmok vérzsírjai (a vér koleszterinszintje) nagyjából ugyanúgy reagálnak a különböző típusú zsírokra, ahogyan azt a kutatók megfigyelték az embereknél.

    Tehát ez a majmokkal végzett vizsgálat, amely a különböző zsírfajtáknak a vérzsírokra és az érelmeszesedésre gyakorolt ​​hatását hasonlította össze, aggasztó megfigyeléseket tett, ha az olívaolaj és az állítólagosan „jó” egyszeresen telítetlen zsírok egyéb forrásainak rajongója vagy. A magas telített zsírtartalmú étrenddel táplált majmokhoz képest az egyszeresen telítetlen zsírokban gazdag étrenddel táplált majmok alacsonyabb LDL-rossz-koleszterinszintet és magasabb HDL-jókoleszterinszintet mutattak (hasonlóan az embereken végzett vizsgálatokhoz). Összehasonlítva a többszörösen telítetlen zsírokban gazdag diétával etetett majmokkal, a magas monotartalmú étrenddel táplált majmok HDL-szintje majdnem kétszerese volt.

    De fontos megjegyezni, hogy mindhárom étrendben magas volt az étrendi koleszterin, és bizony, mindhárom majomcsoport LDL-szintje megemelkedett. Nem meglepő tehát, hogy a boncolás során a kutatók ateroszklerotikus plakkokat fedeztek fel mindhárom majomcsoportban.

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!