2023. június 3. szombat
More

  Élesebb maradhat memóriánk kolinban gazdag étrend mellett

  Jobban teljesítettek a memóriateszteken azok az emberek, akiknek az étrendje gazdag volt kolinban, és kisebb eséllyel jelentkeztek agyukban demenciára utaló jelek is – állapították meg tanulmányukban amerikai kutatók.

  A kolin a B-vitamin komplexek közé sorolható fontos tápanyag, olyan ételekben fordul elő, mint a tengeri halak, a tojás, a máj, a csirke és egyes hüvelyesek.

  Rhoda Au kutatásvezető, a Bostoni Egyetem orvosi karának munkatársa szerint az eredmények újabb bizonyítékkal szolgálnak arra, hogy az étrend befolyásolhatja, a megfelelő ételek fogyasztása pedig lassíthatja az ember öregedési folyamatait.

  A kutatók egy hosszú távú követéses vizsgálat adatait elemezték, amelyben 1400, 36 és 83 év közötti ember vett részt. A tanulmányba bevont önkéntesek 1991 és 1995 között részletes kérdőívekben számoltak be étrendjükről. Ezt követően 1998 és 2001 között memóriateszteket töltöttek ki, a kutatók felmérték különböző kognitív képességeiket, és mágneses rezonanciás készülékkel (MRI) térképezték fel agyukat.

  Étrendjük kolintartalma alapján négy csoportba osztották a résztvevőket. A memóriateszteken a felső negyedbe tartozó emberek átlagosan jobban teljesítettek, mint a kolinbevitel szempontjából az alsó negyedbe sorolt önkéntesek. Au ugyanakkor hozzátette, hogy a teljesítményben tapasztalt különbség kicsi volt, a mindennapi életben talán észre sem lehetne venni.

  Arra azonban felhívta a figyelmet az eredmény, hogy a tartósan elégtelen kolinbevitel idős korra hozzájárulhat a gyorsabb szellemi leépüléshez. Az MRI vizsgálatok során a több kolint fogyasztók agyában kisebb valószínűséggel találtak olyan területeket, amelyekben a fehérállomány túlzott intenzitása volt látható. Ez a jelenség az agyi erek kezdődő problémájára, a demencia emelkedett kockázatára utalhat.

  A tanulmányt az american Journal of Clinical Nutrition című szakfolyóiratban ismertették szerzői.

  Forrás: MTI

  LEGUTÓBBI CIKKEK

  NE HAGYD KI!