2024. március 29. péntek
More

    Az eper véd a szívbaj ellen

    Azok a hölgyek, akik szeretik az epret, jobb eséllyel kerülhetik el az érelmeszesedés kifejlődését, mint azok, akik nem kedvelik ezt a zamatos gyümölcsöt, jelezte egy tanulmány, amelyet a befolyásos táplálkozástudományi folyóirat, a Journal of the American College of Nutrition közölt.

    Dr. Howard D. Sesso és munkatársai a híres vizsgálat, a Women’s Health Study résztvevőinek adatait dolgozták fel. Ezt a tanulmányt 1985-ben az amerikai Nemzeti Rákkutató Intézet kezdeményezte annak vizsgálatára, hogy hormonális hatások mennyiben befolyásolják az emlőrák kifejlődését.

    A hölgyek tízezreit mozgósító egészségügyi program résztvevőinek igen sok adatát rögzítették, illetve éveken keresztül folyamatosan követték. Így sikerült csaknem negyvenezer korosodó amerikai hölgy szív- és érrendszeri betegségeinek megjelenését, alakulását elemezni és közülük 26.966-nál a vérzsír szintjét és az érelmeszesedés hátterét adó, lassú gyulladásos folyamatot jelző fehérjék mennyiségét is megfigyelni.

    Részletes kérdőívre válaszolva a rendszeresen vizsgált hölgyek megadták étkezési szokásaikat, beleértve zöldség- és gyümölcsfogyasztásuk adatait is. Dr. Sesso és társai 11 éven keresztül figyelték meg a tanulmány résztvevőit, így pontosan rögzítették, kik kaptak esetleg infarktust, szélütést, kinek volt szüksége koszorúér-műtétre, vagy más orvosi beavatkozásra.

    Kiinduláskor a hölgyeknek csaknem egynegyede gyakorlatilag nem evett epret, a csoportnak fele havonta csak 1-3 alkalommal, a többi résztvevő hetenként fogyasztott a gyümölcsből.

    A szív- és érrendszeri katasztrófák – szívhalál, infarktus, szélütés – gyakorisága szempontjából a különböző mértékű eperfogyasztók között statisztikailag értékelhető különbség nem volt, de az érelmeszesedéssel összefüggő, gyulladásos folyamatot jelző fehérjék szintje az epret gyakran fogyasztók körében alacsonyabbnak bizonyult.

    A kérdéssel foglalkozó szakemberek eddig leggyakrabban japán kutatók, Dr. Naemura és munkatársai 2005-ben közölt tanulmányát idézték. A szerzők kimutatták, hogy az epernek kísérleti körülmények között jelentős véralvadásgátló hatása van, ami szintén fontos tényező a szív- és érrendszeri katasztrófák megelőzése szempontjából. A japán munkacsoport tagjai hangsúlyozták, hogy ebben szerepe lehet az eper véralvadást megelőző tulajdonsága mellett a gyümölcs igen kedvező, antioxidáns hatásának is.

    „A bőséges zöldség- és gyümölcsfogyasztásnak egyértelmű szerepe van a szív és érbetegségek kockázatának csökkentésében” – mondta dr. Sesso. „Ez az első tanulmány, amely igazolja, hogy az eper csökkentheti a gyulladásjelző fehérjék szintjét: ez arra utal, hogy így a koszorúér-betegség kockázata kisebb lesz. Ezek az adatok ugyancsak alátámasztják azt a véleményt, hogy a bőséges zöldség- és gyümölcsevés csökkenti az érelmeszesedés kifejlődését”.

    A gyulladásjelző C-reaktív protein (CRP) az epret gyakorta fogyasztó hölgyekben átlag 14 százalékkal volt alacsonyabb, mint a gyümölcsöt nem-, vagy ritkán fogyasztók körében. A kutatók azt is hangsúlyozták, hogy az eperkedvelők általában egészségesebben táplálkoztak, mint a többiek: náluk kétszer annyi zöldség és gyümölcs került az asztalra, mint a vizsgálat többi résztvevőinél.

    Forrás: MTI

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!