2024. április 24. szerda
More

    Egészségügy – Házimunkával az emlőrák ellen

    A takarítás és egyéb házimunkák jelentősen csökkentik a mellrák kockázatát – mutatták ki angol szakemberek.

    Több mint 200 ezer asszony esetét vizsgálták meg kilenc európai országból, és egyértelműen kiderült, hogy minden más testmozgás közül a házimunka csökkenti leginkább a mellrák veszélyét mind a klimax előtti, mind a klimax utáni hölgyeknél – olvasható a BBC News honlapján.

    Régóta ismert jelenség, hogy a testmozgás valószínűleg hormonális és anyagcserés úton csökkenti a mellrák kozkázatát, de azt nem lehetett tudni, hogy pontosan mely fizikai ténykedések a legajánlatosabbak. Ráadásul a legtöbb vizsgálat klimaxon túlesett hölgyekre irányult.

    Az új felmérés „célba vette” mind menopauza előtt lévő, mind pedig a menopauza után lévő hölgyeket, és így az is kiderült, hogy míg az utóbbiak számára minden testmozgás csökkenti a mellrák kockázatát, az előbbiek esetében ez sajnos nem igaz. Ám a házimunka náluk is hatékony védelmet jelent: 30 százalékkal csökkenti a mellrák veszélyét, míg a másik csoportnál 20 százalékkal.

    A kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy a közepesen megterhelő és rendszeres testmozgás, vagyis a házimunka a legjobb, szemben a nagy megterheléssel járó és kevésbé rendszeres testmozgással, mert a lényeg az egészséges testsúly megőrzése és a meghízás elkerülése.

    A kutatásról írt tanulmány a Cancer Epidemiology Biomarkers and Prevention nevű szakfolyóiratban jelent meg.

    Forrás: MTI

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!