2022. szeptember 26. hétfő
More

  CRP

  A CRP-t a máj termeli, ez egyfajta akutfázis fehérje. Amikor gyulladásos betegségekről beszélünk, lényegében véve ez a CRP mennyiség pár órán belül megnő a szervezetben, így a vizsgálatok ki tudják mutatni az akut vagy krónikus betegségeket, valamint nyomonkövethetővé válnak a gyulladásos folyamatok is. Nagy esély van rá, hogy a CRP szint jelentősen megemelkedik szöveti trauma, súlyos bakteriális fertőzések és infarktus esetén is. Szélsőséges esetekben ez az érték akár ezerszeresére is megemelkedhet.

  Bakteriális vagy vírusos tüdőgyulladások, emésztőszervi vagy bőrfertőzések, kismedencei gyulladás és gombás fertőzés a CRP vizsgálatokkal nyomon követhetőek. Rutinszerűen alkalmazható IBS, lupus erythematosus, rheumatoid arthritisz és egyéb betegségek vizsgálatában, mert az autoimmun állapotok vizsgálatára is tökéletesen alkalmas.

  A hsCRP vizsgálat a kismértékű CRP szint emelkedésének kimutatására alkalmas, így leginkább kardiológiai indikációk esetén alkalmazzák. A klasszikus CRP vizsgálat ezzel ellentétben a nagymértékben megemelkedett CRP fehérjét mutatja ki. A kismértékű CRP szint emelkedés nem jelent gyulladást, de előrejelzi a szív- és érrendszeri rizikót.

  Az intenzív és rendszeres testmozgás csökkenti a gyulladásos foolyamatokat, így ez alacsonyabb CRP-t eredményez. Sportolóknál kockázatot jelent a fel nem ismert gyulladásos góc, fokozhatja a szívizom bántalmait, ha az akut vagy krónikus gyulladást edzéssel kombinálják. Ajánlott tehát az élsportolók és nagy teljesítményű amatőr sportolók esetében ezek kivizsgálása.

  Étrenddel befolyásolható a gyulladás kialakulásáért felelős molekuláris apparátus. Bizonyos zsírsavak csökkentése, ám a jóékony zsírok növelése és a növényi hatóanyagok képesek mérsékelni a gyulladásos folyamatok intenzitását, ez a hatás pedig nem mérhető össze a farmatológiai gyulladások csökkenésével, ugyanakkor a szervezet általános gyulladási státusza javítható.

  A SYNLAB neked is segíteni fog a CRP szinted felmérésében!

  LEGUTÓBBI CIKKEK

  NE HAGYD KI!