2024. április 23. kedd
More

    A fáradtság 7 lehetséges oka 1. rész

    A fáradtság szervezetünk egyfajta védekező reakciója, amely arra figyelmeztet, hogy testünknek kímélő pihenésre van szüksége. Összegyűjtöttük azokat az okokat, amelyek miatt indokolatlanul fáradtnak érezhetjük magunkat.

    Időnként mindenki érezheti úgy, hogy a legáltalánosabb teendők elvégzése is teljesen kimeríti, és hiába töltött elvileg elegendő időt pihenéssel, mégsem nyerte vissza teljesen az erejét. Az ólmos fáradtság miatt a munkahelyünkön is nehezen koncentrálunk, de a családi programokhoz sincs ilyenkor elég erőnk, még az alvást sem érezzük olyan pihentetőnek, mint máskor. A fáradtság egy általánosnak mondható tünet, amellyel szervezetünk pihenésre kényszerít minket. Hátterében számos tényező húzódhat fizikai és szellemi túlterheléstől a helytelen életmódon át egészen különböző betegségekig. Cikkünkben a fáradtság leggyakoribb okait gyűjtöttük össze.

    Vitaminhiány

    Mivel a téli hónapokban a friss zöldségek és gyümölcsök eltűnnek az üzletek polcairól, étrendünk is egyoldalúbbá válik. Az évszak vége felé közeledve egyre jobban érezhetjük a kimerülő vitamin- és ásványianyag-készletek hatását, amit sokan téli vagy tavaszi fáradtságnak is hívnak. Az ünnepi időszakkal járó stressz és rohanás, a kevés napfény, illetve az ilyenkor terjedő kórokozókkal való állandó küzdelem csak még jobban kimeríti szervezetünket, ami miatt egész nap úgy érezhetjük, mint akit teljesen elhagyott minden ereje. A tápláló, vitamindús ételek megválogatása mellett ezért a téli és koratavaszi időszakban különösen fontos lehet a vitaminpótlás: B-vitaminokból, C- és D-vitaminból is érdemes azokat a komplex készítményeket választani, amelyek a szervezet számára fontos tápanyagokat a megfelelő arányban és dózisban tartalmazzák.

    Stressz

    Ugyan a karácsonyi időszaknak a békességről és elcsendesedésről kellene szólni, a legtöbb ember számára a kapkodás, az ajándékok utáni rohanás és a családlátogatások miatti szorongás egészen más érzéseket gerjeszt. Az újévi időszakban a munkahelyre való visszatérés csak tovább növeli a stressz mértékét, ami miatt még fáradtabbnak és kedvtelenebbnek érezhetjük magunkat. Persze a stressz nemcsak a téli időszakra korlátozódik, de a legtöbb civilizációs betegség alapja is egyben. Ha nem tanuljuk meg megfelelően kezelni a szorongást, annak nem csupán állandó kimerültség lesz a következménye, de komoly betegségek kialakulásában is szerepet játszhat.

    Forrás: hazipatika.com

    A témát hamarosan folytatjuk.

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!