2024. április 24. szerda
More

    Kreatin kináz

    Az anaerob energiatermelés elősegítéséhez szüksége van a szervezetnek kreatin kináz enzimre, hiszen ennek ez a legfőbb feladata. Három altípusa létezik, egy a vázizomzatban, a másik a szívizomzatban, a harmadik pedig az idegrendszerben és a belekben található meg.

    A keratin kináz egy sejten belül elhelyezkedő enzim, ami normális esetekben a vérben csak minimálisan van jelen. Ha a szövetek sérülést szenvednek el, az enzim ezekből a sejtekből kiszabadul és a vérkeringésbe kerül. Ha a kreatin kináz emelkedett koncentrációban tapasztalható, ez valamilyen szöveti sérülésre utal. Ezt tapasztalhatjuk szívinfarktusnál, izomgyulladásnál, izomsérülésnél, rhabdomiolízisnél, égéseknél és traumáknál is. Teszteknél nem csak a kreatin kináz szintjét, de vesefunkciós paramétereket és a karbamid szintet is vizsgálják, így tisztább képet kapunk a sérülés kiterjedéséről.

    Sérüléseket követően is megemelkedik a kreatin kináz értéke, így például traumás, kompressziós, áramütéses, égéses és műtéti traumás esetekben is, de kimutathatóak belőle a fertőzéses betegségek, a gyulladások, a keringési rendellenességek, a veseelégtelenség, az endokrinológiai zavarok és az immunbetegségek is.

    Élsportolóknál rendszeresen alkalmaznak kreatin kináz mérést, hogy felismerjék, ha valami izomsérülésben szenved vagy az izomzatot túl nagy terhelés érte. Gyakorlott sportolóknál az izomsérülések tünetei kevésbé specifikusak, inkább általános jellegűek, mint például a fáradtság, a levertség és a hányinger.

    Rendkívül fontos a kreatin kináz mérése egyes gyógyszerek szedése esetén, mint például a véralvadásgátlók, az aszpirin, a clofibrát, a dexametazon, a furosemid, a sztatinok, de az alkohol és a kokain esetében sem árt, hiszen ezek fokozhatják az izomzat sérüléseit. Az izom regenerációja jól nyomonkövethető, ha sorozatmérésket alkalmazunk, az értékek fokozatos csökkenésével a sérülés regenerációja növekszik, ám, ha folyamatosan emelkedett állapotú kreatin kináz szintet mutatnak a tesztek, az aktív izomkárosodásra utal.

    A vérben található CK enzim elsősorban a vázizomzatból származik, ezért a nagyobb izomtömeggel rendelkező sportolók jellemzően magasabb CK értékeket produkálnak.

    A rendkívüli fizikai terhelés a vázizomsejtek fizikai károsodásával, pusztulásával és szétesésével járhat. Rhabdomiolízis esetén a kreatin kináz emelkedése százszoros is lehet. A rhabdomiolízis tünete az izomlázhoz hasonló izomfájdalom és feszülés, a vizelet színének vöröses-barnás árnyalata, ez utóbbi esetben sürgősen orvoshoz kell fordulni. Ha a rhabdomiolízist nem kezelik, veseelégtelenség alakulhat ki, amely akár 50%-os halálozással is párosulhat.

    Balesetek után jellemzően az alsó végtagoknál alakulhat ki a kompartment szindróma. A sérülés és izomkárosodás hatására erőteljes duzzanat keletkezik, mely nyomja a környező ereket és idegeket. Az így kialakult kompartment súlyosan veszélyeztetheti az adott végtag vagy akár az egész szervezet keringését, ezért azonnali sebészeti beavatkozást igényel.

    A fitness és testépítés sportágakban az egy adott izomcsoportot érő, nagy mértékű, izolált terhelés és az intenzív negatív szakaszok miatt különösen nagy figyelmet kell fordítani a rhabdomiolízis tüneteire!

    Egyes aminosavak és fehérjék képesek élénkíteni az anabolikus folyamatokat és így fokozni az izomzat regenerációját. Az edzést követő étkezés időzítése, összetétele, antioxidáns és ásványi anyag tartalma meghatározó a regeneráció szempontjából. Rendszeresen emelkedett kreatin kináz értékek esetén célszerű regenerációs dietetikai stratégiát kialakítani, mely figyelembe veszi a sportoló aktuális sportcéljait és napi ritmusát.

    A SYNLAB-bal te is egyszerűbben kiderítheted a szervezeted kreatin kináz szintjét.

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!