2023. március 29. szerda
More

  Gyomorégés. A kiváltó okai ezek lehetnek!

  A mellkasban vagy a torokban jelentkező fájdalmas, égő érzést nevezzük gyomorégésnek. Időnként mindannyian megtapasztaljuk, jellemzően fűszeres ételek fogyasztása után, vagy akkor, ha evés után egyből lefekszünk aludni. Ám ha huzamosabb időn át heti többször is megtapasztaljuk ezt a kellemetlen panaszt, akkor ideje orvoshoz fordulni, hiszen nagy az esély arra, hogy refluxbetegséggel küzdünk. Azonban nem a reflux az egyetlen betegség, amely meghúzódhat a gyomorégés hátterében.

  Szívbetegség

  A szív vérellátási problémájának következtében fellépő mellkasi fájdalmat vagy kellemetlen érzést anginának nevezik. Sajnos igen könnyű összekeverni az emésztési zavarok jeleivel, illetve a gyomorégéssel. Ha azonban a gyomorégésre emlékeztető panasz megerőltető tevékenységek közben jelentkezik, valamint izzadás és/vagy légzési nehézség is társul hozzá, akkor valószínűleg nem a gyomorsav maró hatásával, hanem egy szívproblémával állunk szemben. Ilyen esetben haladéktalanul forduljunk orvoshoz! A kockázatot egyébként több tényező is jelentősen emelheti, úgymint az 50 év feletti életkor, a magas vérnyomás, a cukorbetegség vagy a családi érintettség.

  gyomorégés, reflux, mellkasi fájdalom

  Epekövesség

  Az epekövek kemény, kicsi, kavicsszerű képződmények, amelyek az epehólyagban alakulnak ki. Bár az epekő nem mindig idéz elő tüneteket, ha egy ilyen kő elzárja az epevezetéket, az szinte biztosan fájdalmat okoz, jellemzően a has középső vagy jobb felső részén. A fájdalom lehet görcsös, tompa vagy éles is, és gyakran az étkezés után néhány perccel jelentkezik. Az epekő miatt fellépő kellemetlenség általában intenzívebb, mint egy egyszerű gyomorégés, és tovább is tarthat annál. Fogjunk gyanút, ha az étkezés utáni gyomorfájdalom még savcsökkentő gyógyszer hatására sem enyhül.

  Gyomorfekély

  A gyomorfekély – vagy peptikus fekély – elnevezés a gyomornyálkahártyán kialakult sebekre utal, amelyek maró, égő érzést okozhatnak, leginkább a has felső részén, illetve a mellkasban. A fájdalom általában tompább és tartósabb, mint a gyomorégés, mégis nagyon könnyű összekeverni a két problémát, a savcsökkentő gyógyszerek ugyanis a fekélyfájdalmat is enyhíthetik. A fekély végleges kezeléséhez azonban jellemzően antibiotikum szedésére van szükség, hiszen a probléma hátterében gyakran a Helicobacter pylori nevű baktérium okozta fertőzés áll.

  Rekeszsérv

  Rekeszsérvről akkor beszélünk, amikor a gyomor egy része a rekeszizmon keresztül a mellkasi üregbe nyúlik. Emiatt az élelmiszer és a gyomorsav nagyobb eséllyel áramlik vissza a nyelőcsőbe, irritációt, fájdalmat és maró érzést okozva. A mellkasi fájdalom mellett jelentkező gyakori böfögés és hányinger árulkodó jel lehet. A kellemetlenségek enyhítése érdekében savcsökkentő gyógyszerek szedésére és életmódbeli változtatásokra van szükség, de ritkán sebészeti beavatkozás is indokolt lehet.

  Nyelőcsőrák

  A nyelőcsőrák ritka, de előfordulási gyakorisága gyorsan növekszik. Megeshet, hogy ez a betegség áll a gyomorégésszerű fájdalom hátterében, a rák leggyakoribb tünete azonban a nyelési nehézség.

  Gasztroparézis

  A kezeletlenül hagyott – vagy helytelenül kezelt – cukorbetegség idegkárosodáshoz vezethet, ami az emésztőrendszer működését is befolyásolhatja. A gasztroparézisnek nevezett probléma drámaian lelassítja a táplálék mozgását, ami gyomorégést, hányingert, hányást és teltségérzetet provokálhat, közvetlenül étkezés után.

  Nyelőcsőgyulladás

  A nyelőgyulladás a savas reflux következménye is lehet, ráadásul tovább fokozza a gyomorégés kockázatát, valamint nyelési nehézséget is okozhat. A nyelőcsőgyulladásnak azonban számos egyéb kiváltó oka lehet, mint például

  • egyes fájdalomcsillapítók és csontritkulás elleni gyógyszerek – különösen, ha a tablettákat víz nélkül vesszük be;
  • bizonyos fertőzések;
  • sugárzás – például sugárkezelés következtében.

  Mellhártyagyulladás vagy bordaporcgyulladás

  A tüdő és a mellkasüreg nyálkahártyájának gyulladását mellhártyagyulladásnak (pleuritisz) nevezzük, és gyomorégésszerű mellkasi fájdalmat okozhat. Fogjunk gyanút, ha a fájdalom vagy az égő érzés mély lélegzetvétel vagy mozgás hatására súlyosbodik. Leggyakrabban vírusos vagy bakteriális fertőzés okozza, annak kikezelésével pedig meg is szűnnek a panaszok.

  A szegycsont környéki (éles) fájdalom hátterében állhat továbbá az úgynevezett kosztokondritisz, vagyis a bordaporcgyulladás is. Kiváltó oka jellemzően sérülés vagy fertőzés. Általában gyulladáscsökkentő gyógyszerekkel, fájdalomcsillapítókkal és pihenéssel érhető el javulás.

  Szorongás

  Sokan nem tudják, de a szorongás is előidézhet gyomorégést, illetve súlyosbíthatja a refluxos panaszokat. Egyes esetekben pedig a pánikroham gyomorégésre emlékeztető mellkasi fájdalommal indulnak. Akkor gyanakodhatunk erre a problémára, ha a refluxra kifejlesztett gyógyszerek nem hozzák meg a várt hatást. A szorongás és a stressz csökkentése érdekében inkább testmozgással, relaxációval és terápiával érdemes próbálkozni.

  Forrás:

  LEGUTÓBBI CIKKEK

  NE HAGYD KI!