2023. március 28. kedd
More

  Csalánkiütés: több, mint néhány bőrtünet

  A csalánkiütés egy gyakori gyulladásos bőrbetegség. Az érintettek bőrén jellegzetes dudorok alakulnak ki, emellé azonban számos egyéb panasz is társulhat. – írja a hazipatika.com

  A csalánkiütés (urticaria) az egyik leggyakoribb bőrgyógyászati kórkép. Ha a tünetek 24 órán vagy néhány napon – de legfeljebb 6 héten – belül megszűnnek, akkor akut problémáról beszélhetünk. Ha azonban a bőrpanaszok 6 hétnél tovább kitartanak, vagy folyamatosan visszatérnek, az már krónikus betegségnek tekinthető. Az alábbiakban sorra vesszük a csalánkiütés jellemzőit, gyakori kísérő tüneteit, a mindennapi életre gyakorol hazásait, valamit a kezelési lehetőségeit.

  Mit kell tudni a bőrtünetekről?

  A jellegzetes dudorok néhány perc vagy óra alatt a test jelentős részét ellephetik, de a legtöbb esetben mindenféle kezelés és maradandó nyom nélkül eltűnnek. A kiütések mérete általában 1 centiméternél kisebb, a dudorok azonban összeolvadhatnak és nagyobb duzzanatot képezhetnek.

  A dudorok lehetnek kerekek, oválisak vagy szabálytalan alakúak is, színük élénk vöröses vagy sötétebb. Ha a kiütést megnyomjuk, átmenetileg kifehéredhet. A kiütések a test bármely részén megjelenhetnek, de a legsúlyosabb formában a ruha által kifejezetten szorított vagy dörzsölt területen jelentkeznek.

  Duzzanat és viszketés

  A csalánkiütéses esetek körülbelül 40 százalékában a kiütésekhez bőrgyulladás és duzzanat is társul. A leggyakrabban az ajkak, az arc, a szem környéke, a végtagok és a nemi szervek dagadnak meg, és az érintett területen érzékenység, bizsergés vagy zsibbadás, illetve enyhe fájdalom léphet fel. Az angioödéma a bőrtünetek megjelenését követően néhány percen vagy órán belül kialakulhat, és jellemzően 1-3 napig fennáll, mielőtt magától elmúlna.

  Fontos tudni továbbá, hogy a kiütések nem fájnak, viszont nagyon tudnak viszketni. A viszketés általában estére fokozódik. Ügyelni kell arra, hogy ne vakarjuk el a kiütéseket, azzal ugyanis csak lassítjuk a gyógyulást, illetve növeljük a felülfertőződés kockázatát. Nagyon erős viszketés esetén érdemes kipróbálni hűsítő, a viszketést csillapító spray-ket vagy géleket.

  Szisztémás tünetek

  Bizonyos esetekben a csalánkiütéses bőrtüneteket egyéb szisztémás panaszok is kísérhetik. Például:

  • fejfájás,
  • fáradtság,
  • ízületi fájdalom,
  • ízületek megdagadása,
  • zihálás,
  • bőrpír,
  • emésztőrendszeri tünetek, például hányinger, hányás,
  • hasi fájdalom,
  • szabálytalan szívverés.

  Fontos kiemelni, hogy a fenti tünetek némelyike akár komolyabb problémára is utalhat. Ha ezek bármelyike lázzal, fájdalommal, bőrszínelváltozással vagy zúzódások megjelenésével párosul, mielőbb forduljunk orvoshoz.

  LEGUTÓBBI CIKKEK

  NE HAGYD KI!