2024. április 16. kedd
More

    Csalánkiütés: több, mint néhány bőrtünet

    A csalánkiütés egy gyakori gyulladásos bőrbetegség. Az érintettek bőrén jellegzetes dudorok alakulnak ki, emellé azonban számos egyéb panasz is társulhat. – írja a hazipatika.com

    A csalánkiütés (urticaria) az egyik leggyakoribb bőrgyógyászati kórkép. Ha a tünetek 24 órán vagy néhány napon – de legfeljebb 6 héten – belül megszűnnek, akkor akut problémáról beszélhetünk. Ha azonban a bőrpanaszok 6 hétnél tovább kitartanak, vagy folyamatosan visszatérnek, az már krónikus betegségnek tekinthető. Az alábbiakban sorra vesszük a csalánkiütés jellemzőit, gyakori kísérő tüneteit, a mindennapi életre gyakorol hazásait, valamit a kezelési lehetőségeit.

    Mit kell tudni a bőrtünetekről?

    A jellegzetes dudorok néhány perc vagy óra alatt a test jelentős részét ellephetik, de a legtöbb esetben mindenféle kezelés és maradandó nyom nélkül eltűnnek. A kiütések mérete általában 1 centiméternél kisebb, a dudorok azonban összeolvadhatnak és nagyobb duzzanatot képezhetnek.

    A dudorok lehetnek kerekek, oválisak vagy szabálytalan alakúak is, színük élénk vöröses vagy sötétebb. Ha a kiütést megnyomjuk, átmenetileg kifehéredhet. A kiütések a test bármely részén megjelenhetnek, de a legsúlyosabb formában a ruha által kifejezetten szorított vagy dörzsölt területen jelentkeznek.

    Duzzanat és viszketés

    A csalánkiütéses esetek körülbelül 40 százalékában a kiütésekhez bőrgyulladás és duzzanat is társul. A leggyakrabban az ajkak, az arc, a szem környéke, a végtagok és a nemi szervek dagadnak meg, és az érintett területen érzékenység, bizsergés vagy zsibbadás, illetve enyhe fájdalom léphet fel. Az angioödéma a bőrtünetek megjelenését követően néhány percen vagy órán belül kialakulhat, és jellemzően 1-3 napig fennáll, mielőtt magától elmúlna.

    Fontos tudni továbbá, hogy a kiütések nem fájnak, viszont nagyon tudnak viszketni. A viszketés általában estére fokozódik. Ügyelni kell arra, hogy ne vakarjuk el a kiütéseket, azzal ugyanis csak lassítjuk a gyógyulást, illetve növeljük a felülfertőződés kockázatát. Nagyon erős viszketés esetén érdemes kipróbálni hűsítő, a viszketést csillapító spray-ket vagy géleket.

    Szisztémás tünetek

    Bizonyos esetekben a csalánkiütéses bőrtüneteket egyéb szisztémás panaszok is kísérhetik. Például:

    • fejfájás,
    • fáradtság,
    • ízületi fájdalom,
    • ízületek megdagadása,
    • zihálás,
    • bőrpír,
    • emésztőrendszeri tünetek, például hányinger, hányás,
    • hasi fájdalom,
    • szabálytalan szívverés.

    Fontos kiemelni, hogy a fenti tünetek némelyike akár komolyabb problémára is utalhat. Ha ezek bármelyike lázzal, fájdalommal, bőrszínelváltozással vagy zúzódások megjelenésével párosul, mielőbb forduljunk orvoshoz.

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!