2024. március 29. péntek
More

    HOGYAN KEZELHETŐ A BŐRKEMÉNYEDÉS? A LEHETŐSÉGEK

    A bőrkeményedés a legtöbb esetben a talpon és a sarkon keletkezik, de akár a kezeken is kialakulhat. Alapvetően olyan testrészek lehetnek érintettek, melyeket hosszú időn keresztül nyomás és súrlódás ér. Utóbbiakra úgy reagál a bőr, hogy annak felső rétege megvastagszik. Ennek a jelenségnek kellemetlen tünetei is lehetnek, hiszen fájdalommal járhat, megnehezítheti a járást, esztétikailag is zavaró, sőt mi több, súlyos esetben fertőzés is kialakulhat, ugyanis a bőrkeményedés berepedezhet, amitől a kórokozóknak könnyebb dolguk van.

    A bőrkeményedés okai és tünetei

    Mitől alakul ki bőrkeményedés?

    Ahhoz, hogy a bőrünk selymes és ellenálló legyen, nedvességre és zsiradékra van szüksége, hiszen így képes védekezni a külső befolyások, a nyomás és a surlósdás ellen. Ha a bőr veszít a zsír- és nedvességtartalmából, akkor kiszárad és repedezett lesz. Ezek a bőrkeményedések nem csak csúnyák, hanem fájdalmasak is.

    A szaruréteg feladata alapvetően abban rejlik, hogy megvédje a bőrt a külső tényezőktől és a nedvesség elvesztésétől. A bőrkeményedés, azaz a callus, egy keményebb, megvastagodott bőrréteg, ami a leggyakrabban a lábon jelentkezik, méghozzá akkor, ha a bőr hosszú ideig fokozott nyomásnak van kitéve. Ezt okozhatja egy rosszul megválasztott méretű vagy fazonú cipő vagy annak rossz talpszerkezete is. A lábunk a bőr megvastagodásával védi meg magát.

    Természetesen más okok is állhatnak a háttérben, így például

    • genetika
    • különféle betegségek, például diabétesz
    • lúdtalp, bokasüllyedés, a lábfej deformitása
    • gerincproblémák
    • rossz tartás
    • túlsúly
    • különféle sportok, melyek nagyon megterhelik a lábakat
    • vizes, nedves cipő viselése

    Milyen kellemetlen tünetekkel járhat a bőrkeményedés?

    A bőrkeményedés egyik legkellemetlenebb tünete a velejáró fájdalom, ami a lábfejen kívül jelentkezhet a bokában, a lábszárban, a térdben, de akár a deréktájékon is. Mivel a fájdalom következtében a járás is nehezebbé válik, máshogy is terheljük a lábunkat. Súlyos esetben ez lehet olyan mértékű, hogy akár mozgáskorlátozottsághoz is vezethet. Ezen kívül esztétikailag is igencsak zavaró, hiszen nem szép látvány. Mindezek által a megfelelő cipő vásárlása is egyre körülményesebb., tehát a kör bezárul.

    Miért fontos, hogy időben kezeljük a bőrkeményedést?

    Amennyiben nem foglalkozunk a kezdetleges bőrkeményedéssel, akkor sajnos csak rosszabb lesz, hiszen magától nem fog elmúlni. A megfelelő kezelés hiánya esetén a bőr még jobban megvastagszik, aminek következtében a fájdalom is egyre erősebb lesz. Ezen kívül a kiszáradt bőr berepedhet, ahol fertőzések alakulhatnak ki. A kezeletlen bőrkeményedés megnehezíti a járást, a berepedezés vérezhet, és minél tovább halogatjuk a kezelését, annál nehezebb annak eltávolítása.

    Bőrkeményedés talpon – hogyan kezelhető?

    Bőrkeményedés megelőzése

    A bőrkeményedés kialakulásának megelőzése érdekében számos dolgot tehetünk. Így például:

    • Mindig hordjunk kényelmes cipőt, olyat, ami nem nyomja a lábunkat, és se nem szűk, se nem nagy. Bizonyos lábdeformitások esetén sokat segíthetnek különböző talpbetétek. Ezen kívül mellőzzük a magassarkú lábbelik viselését. Várandós nők használjanak szendvicsszerkezetű talpbetéteket, melyek mérsékelik a lábboltozat süllyedését.
    • Rendszeresen sétáljunk mezítláb. Ezáltal megerősítjük az izomzatot, javítjuk a vérkeringést, továbbá hagyjuk szellőzni a lábainkat.
    • Lábunk azon részeit, melyeket gyakran ér nyomás, tehermentesíthetjük speciális gyűrűkkel vagy nyomáscsökkentő tapaszokkal, melyek védik a láb nyomásra érzékeny részeit.
    • A lábtorna szintén sokat segíthet a bőrkeményedés kialakulásának megelőzésénél.
    • A lábápolásról se feledkezzünk meg! Esti pihentető fürdőkkel fel tudjuk puhítani a bőrt a lábon, aminek következtében egy reszelő vagy habkő segítségével könnyedén el tudjuk távolítani a bőrkeményedéseket.
    • Törekedjünk a megfelelő járásra.

    6 hatékony módszer, hogy megszabaduljunk a bőrkeményedéstől

    Kamillateás lábpakolás

    Egy ilyen lábpakolással megpuhíthatjuk a megkeményedett bőrt, így azt könnyebb eltávolítani. Ehhez szükségünk lesz egy evőkanál szárított kamillavirágra, és egy darab len- vagy pamutanyagra. Utóbbiba csomagoljuk be a kamillát, majd öntsünk rá 3 evőkanál felforralt vizet. Ezt hagyjuk egy picit kihűlni, majd helyezzük rá az érintett területre kb. 15 percig. Ezt ismételjük meg naponta többször, így pár nap múlva egy reszelővel könnyedén el tudjuk távolítani a bőrkeményedést.

    Almaecet

    Egy lábfürdőt nagyon gyorsan el lehet készíteni, így könnyedén be tudjuk iktatni a mindennapokba. Ennek ellenére ezt az almaecetes kezelést hetente maximum kétszer alkalmazzuk. Elkészítéséhez tegyünk egy lavórba 100 ml almaecetet, majd adjunk hozzá annyi testmeleg vizet, hogy végül a bokánkig érjen. Ebben áztassuk kb. 20 percig a lábunkat (ha kihűlne a víz, melegítsük fel), ezután pedig egy habkő vagy reszelő segítségével tüntessük el a bőrkeményedést.

    Szódabikarbónás peeling

    A szódabikarbóna egy igazi csodaszer, hiszen számos területen a segítségünkre van. Ebben az esetben képes eltávolítani a bőrkeményedést. Ehhez keverjünk össze 2 evőkanál szódabikarbónát némi tusfürdővel vagy folyékony szappannal, és tegyünk hozzá pár csepp illóolajat (levendula, narancs vagy rozmaring). Először áztassuk be a lábunkat meleg vízbe, majd alaposan dörzsöljük be az érintett területet a bőrradírral. Ezután egyszerűen öblítsük le, majd kenjük be krémmel.

    Epsom só

    Az epsom só – másnéven keserűsó – szintén remek választás bőrkeményedés esetén. Ha egy epsom sós lábfürdőbe áztatjuk a lábainkat, akkor a só átjut a bőr védőrétegén, majd serkenti a bőrsejtek fehérjelebontását, aminek hatására könnyen eltávolíthatók a bőrkeményedések.

    Hidratáló olívaolaj

    A bőrkeményedés bőrszárazság következtében is kialakulhat, ezért fontos a zsírozás, hidratálás. Ehhez tökéletes választás a nedves bőrre kent olívaolaj, amivel mindig masszírozzuk át az érintett területeket, miután azokat habkővel kezeltük. Ezután húzzunk egy vastag zoknit, így az olaj még jobban be tud szívódni a bőrbe.

    Puhító burgonya

    A burgonyát használhatjuk főzve, de nyersen is. Utóbbi esetében vágjunk félbe egy krumplit, és alaposan szórjuk be tengeri sóval. Ezután körkörös mozdulatokkal dörzsöljük át az érintett területet, majd alaposan öblítsük le meleg vízzel, és krémezzük be. Ha inkább főtt burgonyát szeretnénk használni, akkor nagyon fontos, hogy főzés során ne használjunk sót. Ha megpuhult a krumpli, akkor a főzővízben törjük össze, ezután áztassuk a vízbe a lábunkat. 10-15 perc múlva öblítsük le a lábunkat langyos vízzel, és alaposan kenjük be krémmel.

    Tippek a bőrkeményedés eredményes kezeléséhez

    • A bőrkeményedés eltüntetéséhez speciális reszelő vagy habkő használata javasolt. Nagyon fontos megemlíteni, hogy ezekkel csak azután kezeljük az érintett területet, ha megpuhítottuk a bőrt. Ezenkívül sose maradjon el a kezelés utáni ápolás, azaz egy hidratáló krém használata.
    • A megelőzés és a kezelés szempontjából rendkívül fontos, hogy mindig használjunk bőrpuhító krémet, lehetőleg olyat, ami tartalmaz karbamidot vagy szalicilsavat.
    • A rendszeres kezelés szintén elengedhetetlen.
    • Vigyázat! Soha ne használjunk éles eszközöket a bőrkeményedés eltüntetéséhez, azaz ne vágjuk el ollóval vagy pengével.
    • Időnként látogassunk el egy szakképzett pedikűröshöz, aki szakszerűen el tudja távolítani a bőrkeményedéseket. Különösen akkor, ha a bőrkeményedés már fájdalmat okoz.

    Bőrkeményedés a tenyéren: nem csak a sportolóknál fordul elő

    Bőrkeményedés nem csupán a lábakon fordul elő, a tenyéren is kialakulhat. Ezek zömében olyan sportok esetén jelennek meg, amelyek során főleg a kezünk van használatban. Ilyen például a tenisz, a testépítés, a sziklamászás vagy az evezés. Természetesen ez nem törvényszerű, hiszen ha a súlyzók emelése során kesztyűt húzunk és bőrpuhító krémeket használunk, akkor megelőzhetjük a bőrkeményedések kialakulását. Persze ritka esetekben kesztyű használata ellenére is alakulhat ki bőrkeményedés. Ilyenkor a fém helyett a kesztyű belseje dörzsöli a bőrt.

    Ahhoz azonban, hogy bőrkeményedés alakuljon ki a kezünkön, nem kell szükségszerűen kemény fizikai munkát végeznünk. Ha sokat írunk kézzel, a toll vagy a ceruza éppúgy okozhat bőrkeményedést, de ha hangszeren játszunk – például gitározunk vagy hegedülünk –, annak is lehetnek ilyen nyomai a kezünkön. Épp ezért fontos, hogy ilyen esetben is fokozottan figyeljünk a kezünk megfelelő ápolására.

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!