2024. április 25. csütörtök
More

    A sütőtök egészségügyi előnyei és hátrányai

    A sütőtök tápláló étel, amely bizonyos egészségügyi előnyökkel járhat. A tök egészségügyi előnyeivel kapcsolatos legtöbb kutatás azonban olajkivonatot, tökmagolajat vagy tökmagot használt, és rágcsálókon végezték. Nagyon kevés tanulmány vizsgálta a tökhús emberre gyakorolt ​​előnyeit. De vannak tanulmányok, amelyek a tök és más tökfajták táplálkozási összetevőit a lehetséges előnyökkel kapcsolják össze.

    Csökkenti a betegség kockázatát

    A kutatók azonosítottak bizonyos élelmiszereket, amelyeket „erőmű” gyümölcsöknek és zöldségeknek neveznek. Ezek azok az élelmiszerek, amelyek a legerősebben kapcsolódnak a krónikus betegség kockázatának csökkentéséhez, mivel magasabb biológiai hozzáférhetőségű tápanyagokat biztosítanak, mint például a C -vitamin, a riboflavin, a niacin, a folsav satöbbi. A tök felkerült a listára, magasabb tápanyag-besorolással rendelkezik, mint a téli tökfajták.

    Csökkenti az összes okból származó halálozást

    A béta-karotin fontos antioxidáns, egészséget kap, ha sütőtököt fogyaszt. Az antioxidánsok segítenek helyreállítani az oxidatív stresszt, és védelmet nyújtanak bizonyos betegségek, köztük az Alzheimer-kór, a magas vérnyomás, a szívbetegségek, a Parkinson-kór és a rheumatoid arthritis ellen. A béta-karotin egészségre gyakorolt ​​hatásairól szóló nagyszabású áttekintés azt találta, hogy számos tanulmány a béta-karotin magasabb bevitelét az összes okból származó halálozás jelentősen alacsonyabb kockázatához kapcsolta.

    Megelőzi az életkorral összefüggő látásvesztést

    A sütőtök kiváló béta-karotin forrás, antioxidáns, amely A-vitaminná alakul, ami elengedhetetlen a szem egészségéhez. Az A-vitamin fontos a jó szem egészségéhez és a látás fenntartásához, különösen az élet előrehaladtával. A kutatások azt mutatták, hogy a béta-karotint tartalmazó kiegészítők vagy élelmiszerek fogyasztása segíthet megelőzni az életkorral összefüggő makuladegenerációt. A makuladegeneráció a látásvesztés egyik formája, amely az emberek életkorával egyre gyakoribbá válik. Egy 2011-ben közzétett jelentés megállapította, hogy amikor a vizsgálat résztvevői magas C-vitamint, E-vitamint, béta-karotint és cinket tartalmazó étrend-kiegészítőt szedtek, 35%-os csökkenést mutattak az időskori makuladegenerációban. A sütőtök a béta-karotin mellett magas C-vitamint, némi E-vitamint és kis mennyiségű cinket is tartalmaz.

    Támogatja a bőr egészségét

    A sütőtök jó C-vitaminforrás, 1 csésze adagja az ajánlott napi mennyiség 19%-át tartalmazza. A C-vitamin elengedhetetlen a kollagén termeléséhez, amely a bőr fő fehérje. Miközben elősegíti a bőr szerkezetét, antioxidáns védelmet is nyújt a nap UV-sugarai által okozott fénykárosodás ellen. Míg a C-vitamin helyileg alkalmazható a bőr bizonyos előnyei érdekében, az egyik tanulmány szerzői megállapították, hogy több beavatkozási vizsgálat arra a következtetésre jutott, hogy az egészséges bőr a gyümölcs- és zöldségbevitelhez is kapcsolódik. Bár megjegyzik, hogy a gyümölcs és zöldség aktív összetevője, amely a megfigyelt előnyökért felelős, nem azonosítható, a C-vitamin rendelkezésre állása tényező lehet.

    Segíthet a rák megelőzésében

    A sütőtökben található A-vitamin szerepet játszhat a rák megelőzésében is. Az A-vitamin fontos a sejtek növekedésének és differenciálódásának szabályozásában. Egyes tanulmányok az A-vitamin és bizonyos rákos megbetegedések, köztük a prosztata- és tüdőrák közötti összefüggést vizsgálták. A Nemzeti Egészségügyi Intézetek szerint tanulmányozták a dohányzó emberek béta-karotin és tüdőrák kapcsolatát, bár a kutatások még nem mutatnak egyértelmű összefüggést, és a vizsgálatok folyamatban vannak. Van néhány bizonyíték arra is, hogy az A-vitamin nagyobb bevitele a prosztatarák kockázatának csökkenéséhez vezethet. De az A-vitamin és a rákkockázat közötti kapcsolat sem szilárd. Biztonsági aggályok merülnek fel az A-vitamin magas szintjének szedésével kapcsolatban (különösen kiegészítés formájában).

    Allergiák

    Az American College of Allergy, Asthma and Immunology (ACAAI) szerint a sütőtök nem olyan élelmiszer, amely általában allergiás reakciókkal jár. Vannak azonban tök allergiás esetek. A tünetek tökfaragás vagy evés után jelentkezhetnek, és lehetnek viszkető szemek, tüsszentés, szemhéjduzzanat és mellkasi szorítás. Ha gyanítja, hogy tök allergiája van, beszéljen az egészségügyi szolgáltatóval a tüneteiről a megfelelő diagnózis érdekében.

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!