2022. december 6. kedd
More

  Inkontinencia: ha prosztata probléma van a háttérben

  Vizeletcsepegés okai

  Nőknél a szülések, az idős kor, az elhízás, örökletes tényezők és a változó korban a hormonális változások szerepelhetnek kiváltó tényezőként. A fentiek miatt meggyengülhet a hólyag záróapparátusa, és köhögésre, tüsszentésre a vizelet csepegni kezd. Ez az úgynevezett terheléses, vagy más szóval stresszinkontinencia.

  Az életkor előrehaladtával a hólyag izomzata, kötőszövetes szerkezete és idegi szabályozása is megváltozik, átalakul. Ennek eredményeképpen a hólyag rugalmassága, befogadóképessége is csökken, a vizelettartás a gyakori vizelési ingerek miatt válik nehézkessé. Ezt a formát hívjuk késztetéses inkontinenciának, amely mindkét nemben az idősebb korosztálynál gyakoribb. Előfordul, hogy a két forma tünetei keverednek, vagy belgyógyászati, ideggyógyászati betegségek, fejlődési rendellenességek okozzák az inkontinenciát. Ilyenkor a beteg kezelése az adott társszakma képviselőjével egyeztetve történik.

  Férfiaknál – az időskorban előforduló késztetéses inkontinencián kívül – leggyakrabban a prosztata betegségeivel kapcsolatban észleljük a problémát. Oka lehet az elhanyagolt és krónikus elzáródást okozó jóindulatú prosztatanagyobbodás vagy a radikális prosztataeltávolítást követő záróizom-gyengeség. Az inkontinencia eredményes gyógyításához az okok tisztázása nélkülözhetetlen.

  A beteg panaszainak megismerése után a részletes betegvizsgálat alapvető. A beteg által vezetett vizelési napló és a speciális kérdőívek segítenek a betegség súlyosságának és típusának tisztázásában. Az ultrahangvizsgálat fontos információkat nyújt a vesék és a hólyagállapotáról.

  Az inkontinencia diagnózisa: húgyhólyag-vizsgálat

  Az egyes típusok elkülönítésében nélkülözhetetlenek az urodinamikai vizsgálatok. A vizsgálat során egy vékony mérőkatétert alkalmazunk, amelyen keresztül pontosan tudjuk mérni a nyomás viszonyokat a hólyagban és a húgycsőben. A módszerrel pontosan meghatározható a hólyag befogadóképessége és a záróizomzat ereje.

  A vizsgálat nagy segítséget jelent az urológus számára a kezelési terv felállításában, a beteg számára nem megterhelő, fájdalmatlan.

  Az inkontinencia kezelésében fontos a fokozatosság elve

  A késztetéses inkontinencia gyógyításában a gyógyszeres kezelést, míg a terheléses inkontinenciánál a különböző fizikoterápiás módszereket alkalmazzuk elsőként. Klinikánkon 10 éve használjuk az úgynevezett mágneses széket, amely ülő helyzetben stimulálja és erősíti a meggyengült gátizomzatot. Elősegíti és meggyorsítja a rehabilitációt a daganat miatt végzett prosztataműtét után is. Megterhelést a beteg számára nem jelent.

  Az inkontinencia súlyosabb formáinál alkalmazunk műtéti beavatkozásokat. Nőknél több mint tíz éve végezzük a húgycső alátámasztását segítő szövetbarát szalagok beültetését, amely általában sikeres módszer. A beavatkozás kis metszésből történik, úgynevezett minimálisan invazív (orvosi beavatkozás, a testbe szúrás, vágás általi behatolás) műtét. A beavatkozás általában gyors és problémamentes.

  Férfiaknál a súlyos formák gyógyításánál egy bonyolultabb segédeszköz – a művi záróizom – beültetésével orvosolható a probléma. Mindezen módszerek mellett is vannak olyan betegek, akik a fenti módszerekkel nem gyógyíthatók. Ilyen esetekben nagy segítséget jelentenek a modern inkontinenciabetétek.

  Forrás: egeszsegkalauz.hu

  Ez is érdekelheti:

  Fájdalmas vizelés? Ezekre a betegségekre utalhat – Életmódcentrum (eletmodcentrum.hu)

  Ki a veszélyeztetettebb a prosztatarák kapcsán? – Életmódcentrum (eletmodcentrum.hu)

  A férfiaknak figyelniük kell a prosztatarák korai tüneteire – Életmódcentrum (eletmodcentrum.hu)

  LEGUTÓBBI CIKKEK

  NE HAGYD KI!