2024. április 26. péntek
More

    Fájdalmas vizelés? Ezekre a betegségekre utalhat

    Fájdalom vizelés közben, esetleg vér a vizeletben hólyagkövek jelenlétére utalhat, ami nagy valószínűséggel vizeletretencióhoz és krónikus fertőzéshez vezethet.

    A húgyhólyagban képződő kövek leggyakrabban pangó vizelet vagy hosszan tartó, rosszul kezelt fertőzés miatt alakulnak ki, így általában idősebb korban jelentkeznek. Számos hajlamosító tényező van a hólyagkövek kialakulására.

    Ezek főként a vizeletvisszatartás, amelyet a prosztata megnagyobbodása, az idegrendszer károsodása (gyakran cukorbetegeknél) és az ágynyugalom okozhat. Ebben az esetben a kialakuló fertőzés kövek kialakulásához vezethet. Néhány dolog megakadályozhatja, hogy tartósan kiürítse a hólyagot, például bizonyos fejlődési rendellenességek. A neurológiai rendellenességek a húgyhólyag működését is befolyásolhatják. Az urológiai beavatkozások, egyes nőgyógyászati ​​eljárások és a katéterkopás is a hólyagkövek kockázati tényezőjének számítanak.

    A fő panasz az, hogy a kövek irritálják a hólyag nyálkahártyáját, ezért a hasi fájdalom általában erősebb, mint üres hólyag esetén. A vizelés fájdalmas is lehet, és még vért is tartalmazhat, ha a kövek károsodást okoznak. Ha a kisebb kövek bejutnak a húgycsőbe, elzárhatják a vizelet kiürülésének útját, ami az úgynevezett inkontinenciát okozza – ami azonnali ellátást igényel. Azonban azt is érdemes megjegyezni, hogy a hólyag kövesedése nem mindig jelentkezik panasszal.

    Sokszor valószínűleg a hólyagok okozzák a problémát, de a vizeletvizsgálat mellett természetesen a hasi ultrahang is fontos. A kövek általában akkor azonosíthatók, ha megvizsgáljuk a teljes hólyagot. Néha cisztoszkópiára van szükség a kövek számának és méretének kimutatásához.

    A hólyagkő kialakulása után sajnos már lehetetlen gyógyszerrel kezelni, bár sok esetben a kisebb kövek maguktól is elmúlnak. Spontán kiürülés még olyan ritka esetekben is előfordulhat, amikor a felső húgyutakból apró kövek jutnak a hólyagba.

    Bizonyos esetekben azonban műtéti eltávolításra van szükség, amely a húgycsövön keresztüli endoszkópiával, illetve sok kő esetén a kövek összetételétől és számától függően alhasi nyílt műtéttel is elvégezhető. Azonban a legfontosabb, hogy ha ismert alapbetegség vagy hajlamosító tényező áll fenn, akkor olyan kezelést kell végezni, amely megakadályozza a hólyagkövek kialakulását vagy kiújulását.

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!