2024. március 19. kedd
More

    A férfiaknak figyelniük kell a prosztatarák korai tüneteire

    Évente körülbelül 48 000 brit férfinál diagnosztizálnak prosztatarákot, és 45 percenként egy férfi hal bele a betegségbe. A betegség – a harmadik legnagyobb rákgyilkos az Egyesült Királyságban – a múlt hónapban került a középpontba, amikor az Oscar-díjas hollywoodi színész, William Hurt négy évvel terminális prosztatarák diagnózisa után meghalt.


    Dr. Jiri Kubes szakértő szerint létfontosságú, hogy a férfiak tisztában legyenek azzal, hogy mikor és milyen életkorban jogosultak háziorvosuk vizsgálatára. És van néhány tünet, amire figyelni kell. Dr. Kubes orvosi igazgató a prágai Proton Therapy Center-ben, Csehországban – ez olyan intézmény, amely számos brit prosztatarákos beteget kezel úttörő protonsugárterápiás sugárzással.

    Azt mondta: „Az elmúlt néhány évben hatalmas kísérlet történt a betegséggel kapcsolatos tudatosság felkeltésére, de a férfiaknak tudniuk kell, hogy valójában mit is takarnak ezek az ellenőrzések, és hány éves korukban kell a háziorvoshoz fordulniuk, és vizsgálatot kérniük.”

    Mi a prosztatarák tesztje?

    Dr. Kubes elmondta: „Bár nincs nemzeti szűrési program a prosztatarákra vonatkozóan, az Egyesült Királyságban diagnosztikai eszközként a prosztata specifikus antigén (PSA) vérvizsgálatát alkalmazzák. A PSA egy fehérje, amelyet gyakran prosztataráksejtek termelnek. Az egyszerű vérvizsgálattal felfedezett emelkedett szintek daganatra utalhatnak.

    Az NHS irányelvei szerint, ha 50-69 éves közt vagy, a 3 ng/ml-es vagy magasabb PSA-érték „emelt” szintet jelent, és aggodalomra ad okot. Ha a PSA-teszt problémát jelez, valószínűleg digitális rektális vizsgálatot, valamint prosztata MRI-vizsgálatot kell végezni.

    Mikor kérhetsz PSA-tesztet?

    Az NHS irányelvei szerint, ha 50 éves vagy idősebb vagy, kérhetsz a háziorvosodtól PSA-tesztet. Azonban – és ez döntő fontosságú –, ha a családban előfordult prosztatarák, akkor öt-tíz évvel korábban, 40-45 évesen kérhetsz PSA-tesztet.

    Ez vonatkozik a fekete férfiakra is. Ők is kérhetnek PSA-tesztet 45 éves korukban, mivel a vizsgálatok kimutatták, hogy genetikailag nagyobb a kockázata a betegség kialakulásának. Azt is fontos hangsúlyozni, hogy már a 40-es életévet elérve figyelned kell a betegség korai figyelmeztető jeleit. És ez fontos.

    A kutatások kimutatták, hogy a férfiak körülbelül egyharmadának fogalma sincs, mire kell figyelnie, ha prosztatarákról van szó.

    Mik a korai tünetek?

    A fő jelző, hogy valami nincs rendben, a tisztálkodási szokásokban rejlik. Ha úgy találod, hogy gyakrabban kell mosdóba menned, vagy gyakran kell felkelned éjszaka, akkor meg kell vizsgálnod az okot. Habzást is észlelhetsz, amikor megpróbálsz pisilni, vagy erőlködni és sok időt vesz igénybe, valamint gyenge folyást.

    Néhány beteg észreveszi, hogy a hólyagukban úgy érzik, mintha nem ürült volna ki teljesen. Eközben a vér a vizeletben vagy a spermában egy másik nyilvánvaló figyelmeztető jel. De a férfiaknak is tisztában kell lenniük azzal, hogy a prosztatarák tünetmentes lehet, amíg a daganat elég nagyra nem nő ahhoz, hogy valódi problémát jelentsen. Sok prosztatarákot diagnosztizált betegnél – valójában a többségnél – egyáltalán nem volt semmilyen tünet.

    Ajánló   Baktériumok is okozhatják a prosztatarák kialakulását

    Mi történik ezután?

    A jó hír az, hogy a betegség túlélési esélyei jók, ha elég korán felfedezzük. A legtöbb beteg átesik a daganat biopsziáján, a szövetmintákat pedig laboratóriumban vizsgálják, hogy megtudják, milyen gyorsan terjed a rák. Hogy mi történik ezután, az a tesztek eredményétől függ.

    Milyen kezelések állnak rendelkezésre?

    A prosztatarák lassan fejlődhet. Előfordulhat, hogy háziorvosod nem érzi szükségesnek semmilyen invazív műtétet vagy kezelést. Nem ritka, különösen az idősebb férfiak körében, hogy a „figyelő várakozás” megközelítést alkalmazzák, amikor a páciens egyszerűen elkezdi a daganat aktív megfigyelését – rendszeres vizsgálatokkal –, hogy megnézze, nem romlik-e, és nem kezd-e tüneteket okozni.

    Néhány beteg a prosztataeltávolítást választja – a prosztata műtéti eltávolítását. De ez a műtét bizonyos kockázatokkal jár, különösen az inkontinenciával és a szexuális funkció elvesztésével.

    A műtét nem garantálja, hogy minden rákos sejtet eltávolítanak. Egy másik elterjedt kezelés a sugárterápia vagy a kemoterápia és a hormonterápia keveréke a rák terjedésének megállítására és a sejtek újranövekedésének megállítására.

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!