2023. június 1. csütörtök
More

  MIKOR JÓ FÁJDALOMCSILLAPÍTÓ A METAMIZOL-NÁTRIUM?

  Amikor fáj a fejünk vagy lázasak vagyunk, akkor számos olyan fájdalomcsillapító közül válogathatunk, melyek képesek enyhíteni a panaszokon. Ezek persze különböző hatóanyagoknak köszönhetik a hatásukat. Ezen hatóanyagok közé sorolandó a paracetamol, az acetilszalicilsav, a dexketoprofén, az ibuprofén, a diklofenák, a naproxen és a metamizol-nátrium is. Utóbbi az Algopyrin hatóanyaga, ami nem csak a fájdalmat és a lázat tudja enyhíteni, de a mérsékelt gyulladást is képes csökkenteni. – írja a Benu.hu

  Ismerje meg a fájdalomcsillapítók hatóanyagait!

  Ibuprofén

  Az ibuprofén egy nem-szteroid gyulladáscsökkentő, fájdalom- és lázcsillapító hatóanyag, ami megakadályozza a prosztaglandinok termelődését. Utóbbi egy olyan anyag, ami sérülések vagy betegségek esetén szabadul fel a szervezetünkben. Ez fokozza a fájdalomérzetet, illetve a prosztaglandinok többsége felelős a szövetek gyulladásáért és megduzzadásáért. Az ibuprofén ezeknek a termelődését gátolja meg, illetve helyileg enyhíti a fájdalmat és a gyulladást. A hatóanyag alkalmazása ajánlott fejfájás, izom- vagy ízületi fájdalom, láz, menstruációs görcsök, hátfájás vagy fogfájás esetén.

  Ne alkalmazzuk azonban az ibuprofént gyomor- és nyombélfekély, Crohn-betegség, Colitis ulcerosa, veseelégtelenség, előrehaladott májbetegség vagy súlyos szívgyengeség esetén.

  Az ibuprofén tartalmú készítmények közé tartozik többek közt a Nurofen, az Advil, az Ibumax, az Algoflex és az Ibustar.

  Paracetamol

  A paracetamol – az ibuprofénnel ellentétben – csak fájdalom- és lázcsillapításra alkalmas, vagyis a gyulladást nem képes csökkenteni. Ez a hatóanyag nem tartozik a nem-szteroid gyulladáscsökkentők közé, és enyhe és közepes fájdalom esetén ajánlott alkalmazni. Gyulladásgátló hatása azért nem jelentős, mert elsősorban a központi idegrendszerben fejti ki a hatását, a többi szervben nem gátolja a prosztaglandin szintézisét. Ettől eltekintve azonban nagy előnye, hogy az ibuprofénhez képest sokkal ritkábban okoz mellékhatásokat, továbbá a gyomrot is kíméli. Szedése fejfájás, megfázásos panaszok, influenzás láz és reumás fájdalmak esetén javasolt.

  Nem javasolt azonban a paracetamol alkalmazása, ha túlérzékenyek vagyunk a hatóanyaggal szemben, vagy veleszületett glukóz-6-foszfát dehidrogenáz enzim hiányban szenvedünk. A paracetamol az előírtnál nagyobb dózisban jelentős májkárosodást okozhat, ezért ügyelni kell a túladagolás elkerülésére!

  Paracetamolt tartalmaz többek között a Coldrex, a Flumin cseppek, a Grippostad C, a Neo Citran és a Panadol.

  Metamizol-nátrium

  A metamizol-nátrium az Algopyrin hatóanyaga. Leginkább láz vagy erősebb fájdalmak esetén javasolt az alkalmazása, főleg abban az esetben, ha más hatóanyagok nem hoztak javulást. A legtöbben láz, fej- vagy fogfájás, illetve menstruációs görcsök esetén szokták szedni. Pontos hatásmechanizmusa még nem ismert ugyan, de úgy vélik, hogy a metamizol minden olyan területet gátol a szervezetben, ami a fájdalom keletkezéséért és továbbításáért felel. Elméletileg olyan enzimeket is gátol, melyek az agyban felelnek a fájdalom kialakulásáért.

  Alkalmazása nem ajánlott, ha érzékenyen reagálunk a pirazolonra, ha zavart a csontvelő funkciója, ha glukóz-6-foszfát dehidrogenáz enzim hiányban szenvedünk, továbbá várandósság és szoptatás idején.

  A A metamizol-nátriumot tartalmazó készítmények közé soroljuk többek közt az Algopyrint, a Novalgint, a Flamborint, a Metapyrint és a Panalgorint.

  Acetilszalicilsav

  Az  acetilszalicilsav vagyis az aszpirin fő hatóanyaga, a nem-szteroid gyulladáscsökkentők csoportjába tartozik, azaz ez is a prosztaglandinok termelését akadályozza meg, aminek köszönhetően nem indulnak be azok a gyulladásos folyamatok, melyek a fájdalomért felelnek. Ebből kifolyólag ugyanazokra a panaszokra ajánlott alkalmazni, mint például az ibuprofént – vagyis gyulladás okozta fájdalomra, fejfájásra, menstruációs görcsökre, lázra és ízületi gyulladásra.

  Szedése abban az esetben nem ajánlott, ha gyomor- vagy bélfekélyünk van, esetleg allergiásan reagálunk a szalicilátra.

  Acetilszalicilsavat tartalmaz például az Aspirin, a Kalmopyrin, a Asprevin és a Aspicon.

  Mire kell figyelni a fájdalomcsillapítók szedésénél?

  Minden gyógyszer szedése előtt ajánlott utánajárnunk, hogy az adott készítmény például hány éves kortól alkalmazható, illetve mekkora az ajánlott dózis. A fájdalomcsillapítók használata során pedig figyeljünk arra, hogy a lehető legrövidebb ideig szedjük, mindig a javasolt dózisban alkalmazzuk, kivédjük a lehetséges mellékhatásokat, ne szedjünk egyidejűleg különböző hatóanyagokat, illetve a gyógyszerformára (tabletta, kapszula, folyékony csepp, kúp stb.) is figyeljünk.

  Mi a metamizol-natrium?

  Mi pontosan a metamizol-nátrium?

  A metamizol-nátrium eredete

  A metamizol-nátrium a pirazolon-származékok családjába tartozik, és a nem kábító hatású fájdalomcsillapítók közül az egyik legerősebb. Német vegyészek fejlesztették ki 1922-ben, majd Magyarországon 1933. január 1-én törzskönyvezte a magyar Chinoin Gyógyszergyár.

  A metamizol-nátrium hatása

  A legtöbb esetben erős akut vagy krónikus fájdalmak, magas láz, illetve görcsök enyhítésére alkalmazzák. Pontos hatásmechanizmusa még nem ismert, de a szakemberek úgy vélik, hogy minden olyan területre hatással van a szervezetünkben, ami a fájdalom kialakulásáért és annak továbbításáért felel.

  Már egész kicsi korban, pontosabban 3 hónapos kortól alkalmazható a metamizol-nátrium. Az adagolás ebben az esetben a gyermek testsúlyától függ. Hatása kb. 20-30 perccel a beszedése után jelentkezik, és 3-5 órán át tart ki. Minden esetben egyben, bő vízzel kell bevenni a tablettát.

  Fejfájás, fogfájás, menstruációs görcsök és influenzás tünetekkel összefüggő fájdalmak esetén alkalmazható.

  Mikor ne alkalmazzuk a metamizol-nátriumot?

  Semmiféleképp se alkalmazzuk, ha érzékenyen reagálunk a pirazolon-származékokra, ha más fájdalomcsillapítók szedése következtében légszomj vagy erős köhögés lépett fel, illetve akkor sem ajánlott a szedése, ha valamilyen zavar van a csontvelő funkciójában, esetleg glukóz-6-foszfát dehidrogenáz enzim hiányban szenvedünk. A várandósok és szoptató anyukák is kerüljék ezt a hatóanyagot.

  Nem kívánt gyógyszer kölcsönhatás, hogy a metamizol-nátrium csökkentheti a többi hatóanyag hatékonyságát, továbbá felerősítheti a metotrexát mellékhatásait.

  Kellemetlen mellékhatások szintén jelentkezhetnek. Esetenként megfigyelhető a vérnyomás csökkenése, csalánkiütés, hányinger, hányás, étvágytalanság, hasmenés, anafilaxiás sokk, vérszegénység, görcsök, a vizelet vörös elszíneződése. Annak ellenére, hogy az utóbbi mellékhatás elsőre ijesztőnek tűnhet, ártalmatlan, ugyanis az elszíneződést a savas pH mellett az egyik metabolitja okozza.

  Mellékhatásként nagyon ritkán akár életveszélyes állapot is felléphet, ez az úgynevezett agranulocitózis. Ennek következtében teljesen eltűnnek a vérből a fehérvérsejtek, amelyeknek fontos szerepük van a természetes immunvédelemben. Amennyiben olyan tünetek jelentkeznek, mint a láz, a hidegrázás vagy a szapora szívverés, akkor azonnal keressünk fel egy orvost. Ritka esetekben továbbá májkárosodás is kialakulhat. Amennyiben hosszabb ideig (1 hétnél tovább) kell alkalmaznunk ezt a hatóanyagot, akkor rendszeresen csináltassunk egy vérképet, így időben fény derülhet az ilyen mellékhatásokra.

  LEGUTÓBBI CIKKEK

  NE HAGYD KI!