2024. április 20. szombat
More

    Poratka allergiából asztma? Az immunterápia segíthet!

    A poratka-allergiáknál nagyobb az asztma kialakulásának kockázata. Ez azonban csak bizonyos esetekben igaz.

    A nem megfelelően kezelt légúti allergia új allergiákhoz és asztmához vezethet. Poratka-allergia esetén azonban tovább növeli a kockázatot, ha a poratka-allergén Der p1, Der p2 és Der p23 komponensei magasabb értéket mutatnak a komponens alapú allergiatesztben.

    Dr. Tárnok Ildikó elmondta, hogy a hagyományos allergiatesztekhez képest az összetevő alapú allergiatesztekkel kimutatható az allergének összetétele, és fontos információk származhatnak belőlük. Poratka allergia esetén például, ha valakinél magasabb a Der p 10 komponens értéke, rákfélék evésénél keresztallergia miatt allergiás reakciót tapasztalhat. Azt is láthatjuk, hogy a poratka-allergia mellett idővel kik hajlamosabbak az asztmás tünetekre.

    Ha tudod, hogy magas kockázatú csoportba tartozol, érdemes a hagyományos tüneti allergiakezelések (orrspray, antihisztaminok) mellett megfontolni az allergén immunterápiát.

    Az allergén immunterápia nemcsak a tüneteket kezeli, hanem átprogramozza az immunrendszer működését is. Legalább három éves kezelés alatt a szervezet fokozatosan alkalmazkodik ahhoz az anyaghoz, amelyre allergiás, így a tünetek idővel nem alakulnak ki.

    Ezek is érdekelhetnek:

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!