2024. április 20. szombat
More

    Immunterápia allergia ellen?

    A parlagfű allergia közel 2 millió embert érint az országban. Bárki, aki ebbe a kategóriába tartozik, azonnal készen kell állnia arra, hogy kezelje ezeket a tüneteket.

    Azok, akiknél az előző évben (augusztus és október környékén) parlagfűtől allergiás tünetek jelentkeztek, idén is számíthatnak allergénjeik virágzására.

    Tüsszögés, orrfolyás, szem- és orrviszketés, orrdugulás tartoznak a parlagfű-allergia leggyakoribb tünetei közé, de sokaknak más szemtünetei is vannak, mint például az allergiás kötőhártya-gyulladás, és a pollenszezonban az ekcémás bőrállapot is súlyosabbá válik.

    Kezelés nélkül az allergiás tünetek nem múlnak, sőt súlyosbodnak, további allergiák, asztma alakulhat ki. Tehát akárkinek is volt panasza tavaly, idén ne hagyja ki az allergiára való felkészülést.

    Mikor fordulj orvoshoz?

    Attól függ, hogy milyen kezelést kívánsz alkalmazni az allergia leküzdésére. Az egyik lehetőség a tüneti kezelés, ami antihisztamin tabletta, különböző orrspray, esetleg szemcsepp. Ezeket az előkészületeket akkor kell elkezdeni, amikor a parlagfű pollenje a levegőben van.

    Ezért érdemes figyelni az aktuális pollenjelentéseket, mivel a növény pollen-átvitele az időjárás függvényében változhat, ha emelkedni látjuk, már enyhébb tüneteink lehetnek, használjuk az előírt készítményt. Ebben az esetben június-júliusban van lehetőség allergológus felkeresésére.

    Ha azonban nem tüneti, de hosszan tartó parlagfű-allergia kezelést szeretnél, érdemes még ebben a hónapban felkeresni egy allergológust, aki allergia immunterápiás kezelést javasolhat. Az allergén immunterápia úgy módosítja az immunrendszert, hogy az allergének jelenléte ne okozzon tüneteket.

    A parlagfű allergia már jövő nyáron kevésbé lesz biztos, mivel a kezeléssel már az első évben jelentősen csökkennek az allergiás tünetek. 3-5 éves kezeléssel akár 10-12 évig is megszabadulhatunk az allergiás tünetektől, de ezt a kezelést a parlagfűszezon előtt két hónappal és legkésőbb májusban érdemes elkezdeni.

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!