2023. június 3. szombat
More

  A gyulladás akár hasznos is lehet? 2. rész

  Nem mindig ártalmas a szervezetben kialakuló gyulladás.

  1. A legtöbb modern betegség kiváltó oka a gyulladás?

  Valóban létezik számos olyan betegség, amelyben fontos szabályozni, csillapítani a gyulladást, és a kezelés fontos részét képezi. Emellett igaz az is, hogy hosszútávon hozzájárulhat egyes egészségügyi problémák kialakulásához.

  De a legtöbb krónikus betegségnek nem ez a közvetlen kiváltó oka. Vegyük azt a helyzetet, hogy érgyulladás és érelmeszesedés alakul ki. Nem tudhatjuk, hogy a krónikus gyulladás okozta problémáról van-e szó, vagy részt vett-e valamilyen kockázati tényező (magas koleszterinszint, dohányzás, cukorbetegség) is a létrejöttében.

  2. Az ember tudja, ha gyulladás van a szervezetében?

  Bizonyos esetekben egyértelműen érzékelhető hatása van a gyulladásnak. Egy rheumatoid arthritisben szenvedő egyén valóban tudja, mikor gyulladnak be az ízületei, mivel ez kétséget kizáró fájdalommal, duzzanattal járhat együtt. Azonban az elhízás, cukorbetegség vagy szív- és érrendszeri betegségek  esetében nincsenek ennyire specifikus tünetek. Tapasztalhatnak olyan kellemetlen jeleket, amik ilyen állapotokban jelentkezni szoktak (fejfájás, fáradtság), és utalhatnak gyulladásra, de ezeket okozhatják más tényezők is.

  3. A krónikus gyulladás szabályozásával megszüntethető a legtöbb krónikus betegség?

  A hatékony kezelések általában a gyulladás okát hivatottak megszüntetni, nem pedig a gyulladás elnyomását szorgalmazzák. Ez azt jelenti, hogy például az előbb említett rheumatoid arthritis esetében szedhet az illető fájdalom- és gyulladás csökkentésére alkalmas gyógyszereket, hogy a tünetei mérséklődjenek, de emellett célzott kezelést kell alkalmazni a betegségre vonatkozóan, amellyel megszűnnek majd a mindenkori panaszai.

  4. Bizonyos ételek a gyulladás visszaszorításával megelőzik a betegségeket?

  Egyes ételek, étrendek pozitív hatással lehetnek a szervezetre, ugyanakkor nem bizonyított, hogy egészségre gyakorolt hatásuk a gyulladás csökkentésében rejlik.

  A gyulladás hasznos is lehet?

  A gyulladás megléte valamilyen szinten véd. Ez egy olyan válaszreakció a szervezet részéről, amely egyrészt figyelmeztet, hogy a szervezetben valami rendellenesen működik vagy van jelen, illetve ezáltal tud az emberi test hatékonyan reagálni az őt ért támadásokra.

  Ahogy fentebb említve lett, egy kisebb sérülésnél előnyös a gyulladás kialakulása, néha viszont kifejezetten károsan befolyásolja a szervezet működését. Jobban meg kell ismerni a részleteket, meg kell érteni, mi okozza a gyulladást, és mi készteti annak krónikussá válását ahhoz, hogy a következtetéseket le lehessen vonni, így a megfelelő kezelés alkalmazható legyen vele szemben.

  Leggyakrabban nyomós indokkal alakul ki a szervezetben gyulladás, és azt teszi, amit tennie kell. Ha kellemetlenné kezd válni, a probléma orvosolható a megfelelő szerekkel.

  Dr. Szabó Linda

  Gyógyszerész

  Forrás: egeszsegkalauz.hu

  LEGUTÓBBI CIKKEK

  NE HAGYD KI!