2024. március 29. péntek
More

    Vigyázz az antibiotikumokkal, ha allergiás vagy asztmás vagy!

    Egy friss tanulmány szerint a csecsemőknek adott antibiotikumok a gyermekkori asztma és ételallergiák nagyobb kockázatával járhatnak.

    Az antibiotikumok fontosak bizonyos betegségek leküzdésében és a szövődmények megelőzésében, de a csecsemők szükségtelen antibiotikumos kezelése növelheti az asztma és az ételallergia kockázatát – derül ki egy friss tanulmányból.

    A tudósok csaknem 800 000 gyermek kórtörténetét gyűjtötték össze 2001 és 2013 között az Egyesült Államok katonai egészségügyi adatbázisából. Megszámolták azon esetek számát, amikor az orvosok antibiotikumot írtak fel csecsemőknek, és megállapították, hogy közülük hány gyermeknél diagnosztizáltak allergiát. A gyerekek 17%-a kapott egyszer vagy többször antibiotikumot.

    A JAMA Pediatrics gyermekgyógyászati ​​folyóiratban megjelent tanulmány szerint az antibiotikumok öt fő típusát – penicillinek, béta-laktámok, cefalosporinok, szulfonamidok és makrolidok – használták leggyakrabban beteg gyerekeknél.

    Kimutatták, hogy csecsemőknél és kisgyermekeknél az antibiotikumok jelentősen növelik az anafilaxiás sokk (súlyos allergiás reakció), az asztma, az ételallergiák, az atópiás dermatitisz (gyulladásos bőrbetegség), az allergiás nátha és a kötőhártya-gyulladás kialakulásának kockázatát.

    A penicillin-származékok közel 30 százalékkal, a makrolidok 28 százalékkal, a cefalosporinok pedig 19 százalékkal növelték az allergiás tüneteket, összehasonlítva azokkal, akik csecsemőkorukban nem kaptak antibiotikumot. A vizsgálatban a császármetszés és a koraszülés mellett a gyermek nemét, savlekötős és antibiotikus kezelés időtartamát is figyelembe vették.

    „Ez egy pontos összegzés, de további kutatásokra van szükség ahhoz, hogy kiderítsük, pontosan mi okozza ezt a jelenséget” – mondta Sidney E. Zven, a Hadtudományi Egyetem Egészségtudományi Tanszékének vizsgálatvezetője. – „Nem akarjuk, hogy az emberek féljenek az antibiotikumoktól. Feltétlenül fontos, hogy akkor kapják meg, amikor a gyereknek szüksége van rá, ám fontos, hogy tisztában legyünk a felesleges antibiotikum-szedés veszélyeivel, nem csak a gyógyszer-rezisztencia számának növekedése miatt. A gyermekeknél megnövekedett allergiaveszély miatt is fontos ez. Számomra ez a tanulmány alapvető üzenete és tanulsága” – tette hozzá a vizsgálat vezetője.

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!