2024. március 29. péntek
More

    Az allergiákról

    Az allergiával a szervezetünk egy olyan molekula, anyag ellen védekezik, ami normális esetben a szervezetre nem ártalmas, nem okoz semmi tünetet. Egy téves immunválasz, ami kiütésekkel, foltokkal, hányással, hasmenéssel, légszomjjal, nehézlégzéssel vagy anafilaxiás sokkal is járhat.

    Az allergia vizsgálatainál az IgE immunoglobulinok, eosinophil és basophil fehérvérsejtek, limphociták és hízósejtek meglétét és a sejtek aktivitását vizsgálják, a gyógyításban pedig ezek felszabadulását és a sejtek aktivitását gátolják.

    Az allergia nem örökletes betegség, viszont az arra való hajlam igen. Ha van a családodban allergiás személy, különösen figyelj oda, hogy nehogy nálad is kialakuljon!

    Mik az allergia tünetei?

    A hisztamin okozza az allergia tüneteit, ami a hízósejtekből felszabaduló allergén anyag. A hisztamin nem csak az allergiás reakciók kiváltója, hanem a szúnyogcsípések következtében is ez az anyag szabadul fel, vérbőség alá kerül a megcsípett terület, ami kialakítja a bőrfelületen a puklit és a bőr kipirosodását.

    Az allergia tünetei:

    • Allergiás nátha és szénanátha esetén: tüsszögés, orrfolyás és orrdugulás.
    • Kötőhártya gyulladás esetén: szemviszketés, könnyezés és vörös szemek.
    • Asztma esetén: nehézlégzés, köhögés és fulladás.
    • Ekcéma esetén: bőrkiütés és ekcéma
    • Csalánkiütés
    • Hasi fájdalom
    • Hasmenés
    • Felszívódási zavar
    • Anaphylaxiás sokk
    • Szájnyálkahártyában való eltérések
    • Más egyéb bizonytalan eredetű tünet.

    Az allergiás tünetek könnyen összetéveszthetőek az intoleranciás tünetekkel és az autoimmun betegségek tüneteivel.

    Az anafilaxiás sokk többnyire táplálékok által okozott allergiás reakció, mely például földimogyoró, diófélék, hal, tenger gyümölcsei, tej, tojás és szója okozhat. A gyógyszerekre való érzékenységet szintén ebbe sorolhatjuk.

    Az allergia típusai

    Ételallergia

    A laikus emberek gyakran keverik az ételallergia fogalmát az intoleranciáéval.

    Az ételallergia heveny immunválaszt vált ki. Egyetlen falat étel is kiválthatja az allergiát, melynek során a beteg arca és torka megduzzad és az allergia tünetei elkezdenek jelentkezni.

    Intolerancia esetén a tünetek nem azonnal az étkezést követően jönnek elő, hanem több óra múlva. A tünetek hasonlóak az ételallergiához, ám itt a bélrendszer működése áll a hátterében, nem megfelelő az emésztés.

    Fém- és fogászati allergia

    A fémallergiák leggyakrabban a szájban alakulnak ki fekélyes elváltozások, szájszárazság, íny- vagy nyálkahártya-gyulladás, vérző íny, égő, bizsergető érzet és a bőr gyulladása képében.

    Gyógyszerallergia

    A gyógyszer okozhat mellékhatásokat és allergiás tüneteket is. A szervezetbe kerülve legelső alkalommal idegenként érzékeli a test az anyagot és ellenanyagokat kezd termelni ellene, valamint nyiroksejtekkel védekezik.

    Pollenallergia

    Az allergiát azok a finom részecskék okozzák, amit a fák, füvek és virágos növények termelnek. A pollenallergia kezelés nélkül könnyen allergiás asztmába fordulhat át.

    Háziporatka-allergia

    A téli időszakban a legrosszabb ez a fajta allergia, mert ilyenkor több időt töltünk a lakásban. Az ember által lehullajtott hámsejtek szolgálják az allergiát, amik az ágyneműben, az ágy környékén és a szőnyegekben vannak.

    Szőrallergia

    Az állatszőr allergia igazából téves feltételezéseken alapul, hiszen nem magára az állat szőrére, hanem a székletére, vizeletére nyálára allergiás valójában az ember.

    Rovarcsípés allergia

    Nem csak a csípés helyén léphet fel allergiás rekció, hanem az egész testben. Súlyosabb esetben életveszélyes állapot is kialakulhat, így nagyon oda kell figyelni az ilyen típusú allergiára.

    Gyermekkori allergia

    A legtöbb allergia gyermekkorban alakul ki, de általban kinőhető. Minél később kezdődik egy allergiás megbetegedés, annál kisebb az esély a teljes gyógyulásra.

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!