2024. április 25. csütörtök
More

    A körte

    A körte édes, ízletes gyümölcs, amely alacsony kalóriatartalmú, tele van rostokkal és antioxidánsokkal, köztük C-vitaminnal. Európában és Nyugat-Ázsiában őshonos, és gyulladáscsökkentő, vizelethajtó és antihiperglikémiás gyógymódokban is használták. Kínában több mint 2000 éve jelen van. A tanulmányok azt mutatják, hogy a körte kutatások által alátámasztott egészségügyi előnyökkel is rendelkezik, például védelmet nyújt a szélütés és egyes ráktípusok ellen.

    Körte táplálkozási tényezői

    Egy közepes méretű körte (178 g) 101 kalóriát, 0,6 g fehérjét, 27 g szénhidrátot és 0,3 g zsírt tartalmaz. A körte kiváló rost-, K-vitamin- és káliumforrás. A körte kiváló oldhatatlan rostforrás, közel 6 grammot (az ajánlott napi mennyiség 22%-át) tartalmaz egy közepes méretű gyümölcs. A rost a szénhidrát emészthetetlen része, amely elősegíti a bélrendszer működőképességétt és csökkenti a „rossz” koleszterinszintet. A körte sok fruktózt és más cukrokat tartalmaz, ugyanakkor alacsony a glikémiás indexe: 38, a glikémiás terhelése pedig 4, 4.

    Zsír

    A körte elhanyagolható mennyiségben tartalmaz telített és telítetlen zsírokat egyaránt.

    Fehérje

    A körte nagyon kevés fehérjét tartalmaz, és nem minden esszenciális aminosav forrása, de nyomokban tartalmaz leucint, lizint és glutaminsavat.

    Vitaminok és ásványi anyagok

    A körte jó C-vitamin forrás, egy körte a napi érték körülbelül 13%-át tartalmazza. Egy körtében a napi ajánlott rézmennyiség körülbelül 6%-a és a napi ajánlott káliummennyiség 6%-a is található. A körte héjában található rostjainak nagy része, valamint magas a tápanyag-koncentrációja, ezért a legjobb, ha ezt a gyümölcsöt a héjával együtt fogyasztjuk. A réz fontos a szervezet kötőszövetének kialakulásához, valamint az egészséges agy és idegrendszer működéséhez. A kálium támogatja az izomműködést és az idegrendszeri kommunikációt.

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!