2023. június 3. szombat
More

  Két fehérje dönti el a rákos és normál sejtek közti versengést

  Az egészséges és a rákos sejtek versengésében két gén és az általuk kódolt fehérjék döntik el a kimenetelt az emlősöknél is – közölték áttörést jelentő felfedezésüket szerdán amerikai és brit kutatók a PLoS Biology című tudományos portálon (www.plosbiology.org/article/).

  Yoichiro Tamori kutatásvezető és csoportja megmutatta, hogy az ember saját, egészséges sejtjei körbeveszik és szerencsés esetben elpusztítják a felbukkanó rákos sejteket.

  Az ügyességet és szerencsét igénylő kínai kirakós játékról, a madzsongról nevezték el a folyamatban szereplő egyik kulcsfontosságú gént és az általa kódolt fehérjét a Floridai Állami Egyetem és a University College of London kutatói. A versenyt befolyásoló másik fehérje jele Lgl (angol neve alapján “halálos óriás lárva”) lett.

  A két fehérje szerepét alacsonyabb rendű állatok – muslicák, azaz gyümölcslegyek – génjeinek vizsgálatával már azonosították, ám a kutatóknak most először sikerült igazolniuk, hogy a szervezet saját sejtjeinek rák elleni küzdelme emlősöknél is így zajlik, és ebben a versenyben kulcsfontosságú a Madzsong és az Lgl.

  A kutatócsoport bizonyította, hogy a normál és a rákos sejtek élet-halál harcot vívnak egymással: ha az egészséges sejteknek sikerül teljesen körbevenniük a rákos sejteket, azok elpusztulnak. Ha azonban a rákos sejtek mégis ki tudnak szabadulni, akkor tovább osztódnak, és nyerhetnek. A játszma kimenetelét, vagyis a szervezet saját védekezőképességét nagyban meghatározza a két fehérje termelődése.

  A felfedezés alapvetően új rákkezelési módszerhez vezethet minden olyan esetben, amikor a hámsejtekből indul ki a burjánzás. A tumorok 80 százaléka tartozik ide, egyebek közt a tüdőben és az emésztőrendszerben kialakuló daganatok.

  Forrás: MTI

  LEGUTÓBBI CIKKEK

  NE HAGYD KI!