2024. április 19. péntek
More

    Mi a keresztallergia és mit tehetünk ellene?

    Vannak, akik megfigyelték, hogy allergiás tüneteik, különösen az allergiaszezonban, még akkor is súlyosbodnak, ha nincs jele az allergének emelkedett koncentrációjának a környezetben. Ez gyakran a keresztallergia jelenségének köszönhető.

    A keresztallergia bizonyos anyagok azon képessége, hogy helyettesítsen vagy utánozzon egy másikat, ami allergiás tünetekhez vezethet. A leggyakoribb, és talán az egyik legismertebb a görögdinnye parlagfű keresztallergia. A keresztallergia az anyagok kémiai szerkezetének hasonlóságán alapul. A két anyag között olyan kicsi a különbség, hogy sok élőlény, különösen, ha már allergiás az egyikre, nem tudja megkülönböztetni őket egymástól.

    Ennek a folyamatnak a természetét gyakran félreértik.

    A légúti allergiák jellemző tünetei az orrdugulás, viszketés, orrfolyás és tüsszögés. Azonban aki tüsszent a görögdinnyétől, allergiás rá, tehát ez nem keresztreakció. Ebben az esetben a keresztallergia szerepet játszik az orális allergia szindróma kialakulásában.

    A parlagfű-allergiában szenvedők kis százaléka szájviszketést, nyáladzást, nyelv- és torokgörcsöt tapasztal görögdinnye fogyasztása után. A virágpor és az élelmiszer közötti keresztreakció gyakrabban fordul elő nyírfa pollenre allergiás embereknél.

    Vigyázz ezekkel…

    …ha a parlagfűre vagy allergiás: görögdinnye, sárgadinnye, paradicsom, uborka.

    …ha a fekete ürömre vagy allergiás: kömény, csilibors, paprika, paradicsom, sárgarépa, petrezselyem , burgonya, koriander, kapor, articsóka, kamilla, tátika, napraforgó, krizantém, kivi, ánizs, árnyika, dinnye, uborka, mangó, szerecsendió, bors, mustármag, borsmenta, bazsalikom, majoránna, oregáno, zeller.

    …ha a nyírfára vagy allergiás: mogyoró, dió, mandula, alma, cseresznye, sárgabarack, körte, szilva, meggy, őszibarack, burgonya, kiwi, avokadó .

    …ha a füvekre vagy allergiás: paradicsom, rozs , búza, szója, földimogyoró , bab, borsó, tamarin, szentjánoskenyér.

    …ha a földimogyoróra vagy allergiás: dió.

    …ha a diófélékre vagy allergiás: búza, rozs, mák, mogyoró, szezámmag.

    …ha a latexre vagy allergiás: gesztenye, banán, spenót, avokadó, citrusfélék, kivi.

    Az immunterápia hatékony megoldás az allergiás tünetek és az orális allergiás szindróma kezelésére. Ahhoz, hogy a kezelés eredményes legyen, most már az allergiát okozó növények virágzása alatt is figyelni kell az allergiás tüneteket, hogy szakemberrel egyeztetve már ősszel, a tünetek megszűnése után elkezdhessük az immunterápiát.

    Az allergia diagnosztizálása szakmai kompetencia. Javasoljuk, hogy konzultálj allergológus szakorvossal, aki a tünetek, a korábbi kórtörténet és fizikai állapot alapján határozza meg a további kezelést.

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!