2022. december 8. csütörtök
More

  Hogyan nehezíti a pajzsmirigy alulműködés a fogyást?

  Ha a hőn áhított fogyás rendszeres testmozgással és egészséges táplálkozással sem jön létre, annak pajzsmirigy alulműködés is lehet az oka.

  A pajzsmirigy fontos anyagcsere-folyamatokban vesz részt a szervezetben, beleértve a tiroxin (T4) és a trijódtironin (T3) hormonokat. Amikor a mirigy inaktív, túl keveset termel a két hormonból, ami lelassítja az anyagcserét.

  A betegség kialakulásában veleszületett és szerzett tényezők is szerepet játszhatnak. Minden három-négyezredik csecsemő pajzsmirigy-alulműködéssel születik, ez az állapot kétszer olyan gyakori a lányoknál, mint a fiúknál. A nem veleszületett okok közül meg kell említeni a jódhiányt.

  A pajzsmirigy alulműködésről itt olvashatsz bővebben.

  A legnagyobb probléma az, hogy a pajzsmirigy működési zavarai hosszú idő után jelentkeznek, és a szervezetnek újra és újra alkalmazkodnia kell a hormonszint-ingadozásokhoz. Sok pajzsmirigyproblémákkal küzdő beteg hosszú ideig nincs is tudatában betegségének.

  A pajzsmirigy alulműködés miatt csökken a teherbírás, fokozatosan nő a testsúly. Sokan először nem veszik észre, hogy a probléma forrása a pajzsmirigy működési zavara lehet, és nem is fordulnak orvoshoz.

  Nézd meg, melyek azok az ételek, amik nem engedik a jód felszívódását.

  Tünetek

  Aki állandóan fáradt és gyenge, súlyproblémái vannak, és úgy tűnik, nincs rá magyarázata, az vegye komolyan ezeket a tüneteket. A székrekedés és a bőrszárazság szintén társul a pajzsmirigy alulműködéséhez. A látens vagy szubklinikai hyperthyreosis a középkorú nők körülbelül 6%-át és az idősebb felnőttek 20%-át érinti. Minél idősebb egy nő, annál valószínűbb, hogy hypothyreosisban szenved. A betegség öt-tízszer gyakoribb a nőknél.

  Ha pajzsmirigy-működési zavarra gyanakszol, és a fent felsorolt ​​tünetek vagy problémák bármelyikét észleled, keresd fel a kezelőorvosodat, aki hormonvizsgálattal meg tudja állapítani, hogy valóban a pajzsmirigy-működési zavar okozza-e a problémát.

  LEGUTÓBBI CIKKEK

  NE HAGYD KI!