2024. április 18. csütörtök
More

    Pajzsmirigy: ételek, amik nem engedik a jód felszívódását

    A pajzsmirigy a nyak tövében, a pajzsporc két oldalán található, és nagyon fontos szerepet játszik a szervezet anyagcseréjében. Hormontermelésén keresztül részt vesz például a légzés, a szívverés és a menstruációs ciklus szabályozásában.

    A többszörös tünettel járó szervi diszfunkció sok embert érint világszerte, ez az egyik leggyakoribb endokrin rendellenesség. A nem megfelelő jódellátású földrajzi területeken, például Magyarországon élők különösen veszélyeztetettek, mivel a pajzsmirigynek jódra van szüksége a hormonok termeléséhez.

    A jódhiány gyakran okoz látható elváltozásokat, szervmegnagyobbodást, golyvát, melynek hátterében a pajzsmirigy-túlműködés és a pajzsmirigy-alulműködés állhat. A diéta kulcsfontosságú a pajzsmirigy egészsége szempontjából is, és egyes élelmiszerek, bár különösen egészségesek, mégis problémát jelenthetnek ebből a szempontból.

    A goitrogén anyagok zavarják a pajzsmirigy működését, mert rontják a szervezet jódfelvételét. Gátolják a pajzsmirigy-peroxidáz működését, amely részt vesz az ásványianyag-felvétel és a hormontermelés összetett folyamatában.

    A pajzsmirigyhormonok és a pajzsmirigy működése közötti kapcsolatot először 1928-ban írták le, amikor a kutatók golyvát figyeltek meg nyulakban, amelyek többnyire nyers káposztát ettek. Ez a megállapítás arra enged következtetni, hogy a zöldségekben nagy mennyiségben bevitt bizonyos anyagok befolyásolhatják a szervek normális működését.

    A goitrogénnek számos típusa ismert, beleértve a goitrineket, tiocianátokat és flavonoidokat. Az első kettő akkor fordul elő, amikor bizonyos zöldségek károsodnak, például szeletelés vagy rágás közben. A flavonoidok számos élelmiszerben természetesen jelen vannak, és általában különösen egészséges antioxidánsnak számítanak.

    Ennek eredményeként számos élelmiszerben vannak ilyen anyagok, de a golyvát okozó fő élelmiszerek általában a keresztes virágú növények, például a brokkoli, a karfiol, a káposzta és a kelbimbó, valamint a spenót, a bordáskel és a petrezselyem-gyökér is. Ezek a zöldségek azonban tele vannak hasznos tápanyagokkal, rostokkal, ásványi anyagokkal és vitaminokkal, így soha nem cél ezek kizárása az étrendből.

    Akinek már van valamilyen pajzsmirigy-rendellenessége, annak érdemes vigyázni a golyva serkentő ételekkel, a cél a mértékletesség. A jó hír az, hogy a hőkezeléssel, főzéssel és gőzöléssel jelentősen csökkenthető a golyva okozó anyagok mennyisége az élelmiszerekben.

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!