2024. április 27. szombat
More

    A nők szervezetének változásai magasabb tesztoszteronszint mellett

    A tesztoszteron egy androgén, azaz férfi nemi hormon, ám nőkben is termelődik, főként a petefészekben, a mellékvesékben és a zsír- és bőrsejtekben. A nő testi-lelki egészségének megőrzésében is fontos szerepet játszik, így a vér tesztoszteronszintjének nagy jelentősége van.

    A tesztoszteron fontos szerepet játszik a nők egészségének megőrzésében. A hangulatot, a libidót és a csontsűrűséget is befolyásolja. Hiányában vagy túltelítettségében a női szervezet különböző kellemetlen tüneteket produkál, amelyek külső elváltozásként is megnyilvánulhatnak, de menstruációs ciklus zavarokat is produkálhatnak.

    Jelek

    Ha egy nő szervezete túl sok tesztoszteront termel, észreveheti, hogy bőre szokatlanul zsíros, és aknéi és pattanásai alakulnak ki. Általában a nyakon, az arcon, a mellkason, a háton és a vállakon jelennek meg, mivel ezeken a területeken van a legtöbb faggyúmirigy. Az aknék papulákként, nyitott vagy zárt komedonokként és bőrcisztákként is megjelenhetnek.

    Az intenzív szőrnövekedés a nők túlzott tesztoszteron termelésének jele is lehet. Az egyik típus a hirsutizmus, amely a test hormonérzékeny területeinek szőrnövekedésére utal, de leggyakrabban a fokozott arcszőr növekedését értjük alatta.

    Maga a hajhullás lelki megterhelést jelent a nők számára, különösen a kopaszodási hajhullás esetében. Napi 150-nél több hajszál kihullása kórosnak számít, 70 és 100 szál között beszélhetünk normális hajhullásról.

    A rendszertelen menstruációs ciklusok és a késleltetett vérzés tesztoszteron túlterhelésre is utalhatnak. Később, ha nem kezelik, meddőség, vetélés és különféle ciszták jelentkezhetnek, fájdalmas és szorító érzéssel együtt.

    A tesztoszteron túlterhelés gyakori tünete a láthatóan csökkent mellméret és a hallhatóan mélyebb hangszín, de az izmok is feszesebbé és nehezebbé válhatnak idővel. Az ilyen hormonális rendellenességben szenvedőknél gyakran figyelhetők meg másodlagos szexuális jellegek változásai.

    A fokozott hormontermelés miatt a nők libidója romolhat, hangulatuk erősen ingadozó lehet. A szorongás és a depresszió is gyakoribb.

    Kezelése

    A tesztoszteron problémákat, így a hormon-túltengést is az ok alapján kezelik, a hormonszintet endokrinológus segítségével lehet beállítani.

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!