2024. április 24. szerda
More

    Mikrobalenyomatot is hagynak az emberek

    Az ujjlenyomaton kívül mást is hagynak az emberek a tárgyakon, amikor megérintik azokat, számos mikroorganizmus marad vissza a vizsgálódók számára – közölték amerikai kutatók.

    Kilenc ember hagyta azokat az egyedi bakteriális genetikai nyomokat, amelyek a kutatók szerint ellenálltak a mindennapi hőmérsékletingadozásnak, páratartalomnak és napsugárzásnak is.

    „Mindannyian egyedi baktériumnyomokat hagyunk hátra, ahogy éljük mindennapjainkat” – tudatta közleményében Noah Fierer kutatásvezető, a University of Colorado munkatársa. A projekt még kezdeti szakaszában jár, ám a szakemberek úgy vélik, az új technika igen jól használható eleme lesz a bűnügyi helyszínelők munkájának.

    Az emberen belül és kívül is mikroorganizmusok milliárdjai élnek, és tanulmányok bizonyították, hogy ezek közössége egyedien jellemzi az egyes embereket. Fierer csoportja önkéntesek számítógépes billentyűzetét és egerét törölte át, vett mintát a rajtuk található DNS-nyomokból. Minden egyes esetben sikerült igazolniuk, hogy az eszközökön talált DNS-mintázat a tulajdonos kezén található nyomokkal esett a leginkább egybe, nem pedig másokéval.

    A technika 70-80 százalékos pontosságú – jelentette Fierer csoportja az amerikai tudományos akadémia folyóiratában, a PNAS-ben közzétett tanulmányban.

    A szakemberek szerint egy átlagember általában 150 baktériumfaj egyedeit hordja a kezén, és bármely két ember között csupán 13 százalékos átfedés van a kézen élő baktériumfajok között.

    Az eszközökről begyűjtött baktériumokat két hétre kitették a szabadba is, hogy lássák, vajon lebomlanak-e. Kiderült, hogy nem. „Ez a megállapítás valódi meglepetés volt számunkra” – mondta Fierer.

    Folyamatban van egy nagyobb program is, melyben az emberi „mikrobiomot” térképezik fel a tudósok, az összes mikroorganizmus genomját, melyek a bőrön, orrban, hajon, fülben és az emésztőrendszerben együtt élnek az emberrel. Ezek hasznos baktériumok, melyek védik a bőrt, segítik az emésztést és az anyagcserét, és betegséget okozó társaikkal ellentétben a szokásos tisztálkodás nem távolítja el őket. „A tenyér felületén lévő baktériumközösségek kézmosás után pár órán belül helyreállnak” – írják a kutatók.

    Forrás: MTI

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!