2024. március 28. csütörtök
More

    Tesztoszteron

    A tesztoszteron a szteroid hormonok közé sorolható, melyet férfiakban a here Leydig sejtjei termelnek. A hormontermelés szabályozásáért a HHH tengely (hipothalamusz – hipofízis – here) felel. A hipothalamuszban termelődő GnRH hormon hatására az agyalapi mirigy megfelelő sejtjei két hormont, a luteinizáló hormont (LH) és a folliculus stimuláló hormont (FSH) termelnek. A keringéssel a herékbe jutó LH serkenti a Leydig sejtek koleszterin felvételét, melyből a sejt enzim apparátusa tesztoszteront állít elő.

    A tesztoszteron felelős a másodlagos nemi jellegek kialakulásáért. Termelésének évszakos és napszakos ciklusa is ismert.

    Felnőtt férfiakban a tesztoszteron mennyisége és aktivitása összefüggésben áll az izomzat tömegével és erejével, a libidóval és a testösszetétellel. A nem megfelelő tesztoszteron termelés számtalan tünetet eredményez, mint például csökkent szexuális vágy, erekciós zavarok, fertilitási problémák, hangulat ingadozás, fokozott zsírosodás. Nőkben a tesztoszteron szint normál esetben alacsonyabb, mint a férfiakban. A tesztoszteron nőkben három helyen termelődik: kis mennyiségben a mellékvesékben és a petefészkekben, a napi tesztoszteron termelés 50-60%-a pedig a prehormonok, főleg az androsztendion perifériás metabolizmusából származik.

    Csökkent tesztoszteron szint férfiakban leggyakrabban a here fizikai sérülése vagy gyulladása, ösztrogén terápia, genetikai betegségek, illetve a HHH tengely szabályozási rendellenességei miatt alakulnak ki. Nőkben emelkedett tesztoszteron szint alakulhat ki policisztás ovárium szindrómában, illetve a petefészek- illetve a mellékvese egyes daganatai esetén.

    A tesztoszteron referencia tartománya meglehetősen széles. Ennek az alsó felébe eső értékek mellett a férfiak ugyan egészséges szexuális funkciókkal rendelkeznek, ugyanakkor sport teljesítményük némileg elmaradhat a szintén fiziológiás, de magasabb értékekkel rendelkezőktől. Számtalan életviteli tényező negatívan befolyásolhatja a tesztoszteron termelést, így a normál tartományon belül csökkent tesztoszteron szint oka lehet többek között:

    • Krónikus stressz
    • Nem megfelelő alvás
    • Elhízás
    • Emelkedett inzulin szint
    • Nem megfelelő táplálkozás
    • Mozgásszegény életmód

    Az sportolókat érő rendkívüli fizikai terhelés és a mentális stressz sok esetben okoz tesztoszteron szint csökkenés, mely fáradtsággal, romlott regenerációval és motiváció vesztéssel járhat.

    Ismereteink szerint nincs olyan táplálkozási stratégia, amivel az egészséges, fiziológiás tesztoszterontermelés fokozható, ugyanakkor számos olyan táplálkozási hiba ismert, mely csökkent tesztoszteron termelést eredményezhet. A nem megfelelő fehérje és koleszterin bevitel, egyes vitaminok és ásványi anyagok elégtelen szintje (cink, A-, C-, és E-vitamin, valamint a D-vitamin) mind hozzájárulhatnak a hormontermelés csökkenéséhez.

    A SYNLAB vizsgálatai neked is a segítségedre lehetnek!

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!