2024. április 23. kedd
More

    Miket egyél reflux esetén? Segítünk!

    A refluxot az okozza, hogy a nyelőcső és a gyomor találkozásánál lévő záróizom nem képes megakadályozni a gyomortartalom visszaáramlását a nyelőcsőbe. Mit tehetünk ellene?

    A betegség diagnosztizálása orvosi feladat, és a kezelés magában foglalhatja az életmódot, az étrend megváltoztatását, a gyógyszeres kezelést és a műtétet. Az életmódváltás önmagában nem mindig elég hatékony, de a gyógyszeres kezelések hatékonyságának növelésére is sikeresen alkalmazható.

    A reflux betegség tünetei közé tartozik a gyomorégés, amely a nyelőcsőben változó intenzitású fájdalomként nyilvánul meg. Sokszor ez a nyelőcsőfájdalom olyan erős, hogy a beteg azt hiszi, hogy szívroham. A nem várt tünetek, mint például a rekedt hang és a tartós köhögés, szintén refluxbetegségre utalhatnak.

    Ezeket ajánljuk

    Figyeld meg, mely ételek, italok okoznak panaszokat fogyasztás után, mert ezek kerülése segíthet. Naponta többször, kisebb adag étkezésben fogyassz olyan ételeket, amelyek jót tesznek a gyomrodnak. Emeld meg az ágyad feji részét. Kerüld a stresszt, szokj le a dohányzásról, és csökkentsd a túlsúlyt.

    Ezek ellenjavaltak

    Erős fűszerek, zsíros ételek, alkohol, koffein- és szénsavas italok, paradicsom, csokoládé fogyasztása, túl szűk ruha viselése nem ajánlott. Ne feküdj le vagy eddz közvetlenül étkezés után, és ne emelj fel nehéz tárgyakat.

    A megfelelő étrend jelentősen enyhítheti a reflux tüneteit. Az akut fázisban folyékony étrendre van szükség, és kerülni kell a savas üdítőket. Itt is érvényes a „többször kevesebbet” szabály, ugyanis a hirtelen nagy mennyiségű étel fogyasztása a gyomorsavszekréció növekedéséhez vezethet.

    Az alacsony zsírtartalmú, magas energiatartalmú étrendnek elsősorban összetett szénhidrátokból (rizs, burgonya, liszt, tészta, kenyér és péksütemények), tojásból és emészthető zsírokból (dió, mogyoró, mandula) kell állnia. Ajánlott 2-3 óránként kis mennyiségű ételt magunkhoz venni, ami egyesülhet a tüneteket okozó felgyülemlett gyomorsavval.

    Egyél fehérjét minden étkezésnél. A zsírok közül a margarin és a növényi olajok előnyösebbek. Kerüld a hosszan tartó sütést, mert a forró olaj olyan anyagokat termelhet, amelyek irritálják a nyálkahártyát. A betegek zöldségeket és zöldségeket ehetnek.

    Az erős fűszerek (paprika, zöldpaprika, mustár, torma, bors, ecet) irritálhatják a nyálkahártyát és fokozhatják a savtermelést. Helyette a zöldfűszerek, a fahéj, a zeller, a szegfűszeg és a köménymag ajánlott. A sótartót is óvatosan kezeld.

    Az alkohol, az eszpresszó és a tea szigorúan kerülendő, a dohányzás abbahagyása javasolt. Az étrend kiegészíthető gyógyvízzel (pl. Salvus víz).

    Reflux esetén javasolt táplálékok

    Italok: víz, gabonakávé, gyümölcstea, centrifugális zöldséglé.

    Reggeli: margarin, sajtkrém, párizsi, sonka, kolbász, kemény tojás, puding, péksütemények, keksz.

    Levesek: burgonyaleves, zöldségleves, gyümölcsleves, daragaluska leves.

    Zöldségek, köretek: tökfőzelék, spenót, krumplifőzelék, burgonyapüré, párolt rizs, csőben sült karfiol, zöldbab, zöldborsó, sárgarépa.

    Húsételek: főtt csirke, darált hús, fóliában sült sovány hús, rizses hús.

    Tészta, cukorka: Száraz, nem krémes sütemények: piskóta, zabkeksz, palacsinta, tejbegríz.

    A gyógyszeres kezelés célja a tünetek megszüntetése és a szövődmények kialakulásának megelőzése. Számos gyógyszercsoport áll rendelkezésre. Ezek egy része vény nélkül kapható, míg mások csak receptre kaphatók. A számodra legmegfelelőbb gyógyszer a tünetek súlyosságától és a betegség gyakoriságától függ. A vény nélkül kapható termékek használata elfedheti egy súlyosabb betegség meglévő tüneteit. Ezért, ha tüneteid nem enyhülnek, vagy éppen súlyosbodnak a betegtájékoztatóban említett napok leteltével, fordulj orvoshoz.

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!