2024. április 26. péntek
More

    Gyomorégés

    A gyomorégés vagy reflux betegség nagyon gyakori tünet, és bár a legtöbb esetben könnyen visszavezethető rossz életmódra vagy túlevésre, más, súlyosabb állapotok néha kellemetlenséget, fájdalmas égő érzést okozhatnak.

    A gyomorégés valójában egy kellemetlen, fájdalmas, égő érzés, amelyet a nyelőcsőben kialakuló savas reflux okoz. A gyomrot és a nyelőcsövet egy záróizom köti össze, amely megakadályozza, hogy a gyomortartalom visszatérjen a nyelőcsőbe. Néha ez a záróizom „ellazul”, amit a túlevés, a túl zsíros és nehéz ételek, valamint a savas vagy stimuláló ételek és italok okozhatnak. A dohányzás és a túlsúly is gyakori gyomorégést okozhat.

    A gyomorégés és a refluxbetegség (valójában a krónikus gyomorégés tartós formája) azonban más problémákra is utalhat.

    A mellkasi fájdalom, égő érzet, puffadás és köhögés mellett nyelési nehézség is előfordulhat. Ez egy fokozatosan súlyosbodó tünet, amely ételek fogyasztásakor kezdődik, de előrehaladottabb állapotban még folyadéklenyeléskor is kellemetlen érzést és fájdalmat okozhat. Ez a nyelőcső gyulladására, szűkületére és megrövidülésére utalhat. Ennek oka, hogy a gyomorsav visszafolyása a nyelőcsőbe erodálhatja a nyelőcső nyálkahártyáját, és a gyógyulási folyamatot hegesedés kísérheti. A hegszövet szűkíti a falat a lenyeléshez, vagy a kortyolás útját.

    Ha a „klasszikus” tünetek mellett vérzés, torokfájás, nyelési akadály is jelentkezik, a nyelőcső nyálkahártyáján fekélyes, nem gyógyuló nyílt seb alakulhat ki. A legsúlyosabb esetekben a nyelőcső nyálkahártyájának sejtjei megváltoznak: A gyomorsav hatására a nyelőcső alsó részében a normál sejteket a gyomor belsejéből származó sejtek váltják fel. Ezen a ponton a Barrett-nyelőcső (vagy Barrett-szindróma) nemcsak súlyos és fájdalmas állapot, hanem gyakran olyan állapotnak tekintik, amely megelőzi a nyelőcsőrákot.

    A refluxbetegség vagy gyomorégés összefüggésbe hozható a rekeszizom sérvével, olyan állapottal, amikor a gyomor egy kis része a rekeszizom nyílásán keresztül a mellüregbe nyúlik. A gyomorsüllyedés, a gyomor „előrehaladása” az a jelenség, amikor a gyomor normál helyzete alatt kerül a testüregbe. Ez többek között befolyásolja a gyomorsav termelődését, és a gyomorégés tüneteit okozhatja, vagy akár ronthatja is.

    Ritka esetekben a gyomorégést a gasztrintermelés problémája, hormonzavar okozhatja. A gasztrin legfontosabb feladata, hogy a gyomor parietális sejtjeit működésre serkentse, hogy azok több gyomorsavat termeljenek. Ezt okozhatja a túl sok kalcium a vérben, vagy daganat is (az utóbbit Zollinger-Ellison szindrómának hívják, és rendkívül ritka betegség).

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!