2024. április 20. szombat
More

    Nem allergiás túlérzékenységi reakció

    Túlérzékenységi reakció lép fel, amikor a szervezet szükségtelen és nemkívánatos immunválaszt termel egy bizonyos antigénnek való kitettség után. Sokan a túlérzékenységet az allergia egyik formájaként említik. A legtöbb kutatás azt sugallja, hogy négyféle túlérzékenységi reakció létezik, de egyes bizonyítékok arra utalnak, hogy létezik egy ötödik típus is.

    Az antitestek különböző osztályai mérséklik az 1., 2. és 3. típust. A szakértők ezeket a típusokat azonnali túlérzékenységi reakcióknak tekintik, mivel az antigénnel való érintkezést követő 24 órán belül jelentkeznek. A T-sejtek mérséklik a 4-es típusú reakciókat, és a szakemberek ezt a típust késleltetett túlérzékenységi reakciónak tartják, mivel általában az expozíció után 48-72 órával jelentkezik.

    A diagnózis és a kezelés a személy által tapasztalt túlérzékenységi reakció típusától, valamint a reakcióból eredő tünetektől és állapotoktól függően változik. Minden helyzetben fontos azonosítani és megszüntetni a túlérzékenységi reakció okát a további károk minimalizálása érdekében.

    Nem allergiás túlérzékenységi reakció

    Bár a túlérzékenységi reakciók allergiás reakciók, egyes embereknél nem immunis anafilaxiás reakció léphet fel bizonyos gyógyszerekre vagy élelmiszerekre. Vannak, akik ezt nem allergiás gyógyszer-túlérzékenységi reakciónak, pszeudoallergiás, egyedi vagy anafilaktoid reakciónak nevezik.

    Ezeket a reakciókat gyakran nehéz megkülönböztetni az allergiás reakcióktól, de észrevehetően közvetlenül, antitestek vagy T-sejtek felszabadulása nélkül okoznak tüneteket.

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!