2024. március 28. csütörtök
More

    A szaglás elvesztését okozhatja egy cinktartalmú homeopátiás szer

    Egy népszerű, meghűlés elleni, cinkalapú homeopátiás szer nem csupán hatástalan, de a szaglás elvesztését is okozhatja – állítják amerikai kutatók az Archives of Otolaryngology című szakfolyóiratban megjelent tanulmányukban.

    A lefolytatott klinikai kipróbálás során úgy találták, hogy a cinket tartalmazó orrgél és orrspray hatástalan volt a nátha megelőzésében vagy időtartamának csökkentésében, ráadásul használata összefüggésbe hozható a szaglás elvesztésével.

    A tanulmány szerzői azután fogalmazták meg figyelmeztetésüket, hogy értékelték 25 pácienssel lefolytatott vizsgálatukat, illetve elemezték több jelentés klinikai, biológiai és kísérleti adatait. Az elemzett tanulmányok közül csupán egy volt, amelyik azt mutatta, hogy a homeopátiás cinkterápia enyhítette a meghűlés tüneteit, ám ez a vizsgált szer gyártóinak támogatásával készült.

    „Egyre több bizonyíték jelzi, hogy ez a szer kapcsolatba hozható a súlyos, potenciálisan maradandó hyposmiával (csökkent szagérzékeléssel) és az anosmiával (a szaglóérzék elvesztésével, szagláshiánnyal)” – áll a tanulmányban.

    Megállapításaik fényében a szerzők sürgetik a gyógyszerek engedélyezéséért felelős amerikai hatóságot, az FDA-t, hogy szigorúbban szabályozza a cinket tartalmazó meghűlés elleni és más homeopátiás szereket. Emlékeztetnek arra, hogy a kevésbé súlyos betegségek, például a megfázás kezelésére szolgáló termékek vény nélkül kaphatók, ezáltal kikerülnek a szigorúbb ellenőrzés alól piacra jutásuk előtt.

    Forrás: MTI

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!