2023. március 27. hétfő
More

  A torokfájást reflux is okozhatja, nem csak koronavírus

  Érdemes feltárni a gyakori légúti megbetegedések kiváltó okait is. Gyakori állapot a gyomorégés, de sokan mellőzik a kezelést, vagy ha csendes refluxuk van, akkor jellegzetes tünetek nélkül nem észlelik időben a betegséget.

  Tünetei

  Nyelőcső- és gyomorégés, mellkasi fájdalom, rossz lehelet, böfögés, hányinger – ezek mind a reflux figyelmeztető jelei. A panasz oka, hogy a savas gyomortartalom visszakerül a nyelőcsőbe, irritálja az érzékeny nyálkahártyát.

  Okai

  A tünetek megjelenésében nagy szerepet játszik a rendszeres táplálkozásra való oda nem figyelés és a mozgalmas életmód okozta stressz. Gyomorégésre akkor számíthatunk, ha nem sokszor eszünk keveset, hanem egyszerre sokat, ha az étkezésünk szénhidrátban és zsírban gazdag, és éjszaka gyakran jóllakottan fekszünk le.

  A túlsúly is növeli a kialakulásának kockázatát, és a dohányzás vagy a túl sok alkoholfogyasztás ronthatja a tüneteket.

  Az erős fűszeres ételek, a koffein és a mentol ellazítják a gyomor záróizmát is, ami elősegíti a savas gyomortartalom visszafolyását.

  A paradicsom, a citrusfélék és a szénsavas üdítőitalok gyomorsavat termelve súlyosbíthatják a tüneteket.

  A főpanasz kialakulása sok esetben a gyógyszerek, például asztma, vérnyomáscsökkentők és fájdalomcsillapítók szedésével függ össze.

  A refluxhoz egyéb állapotok is társulhatnak. Összefügghet fennálló rekeszizomsérvvel, de pszichiátriai problémákkal (stressz, depresszió, szorongás) is összefüggésbe hozható. A háttérben gyakori a Helicobacter pylori fertőzés is.

  A gyomorsav nemcsak a nyelőcsőben okozhat elváltozásokat, hanem légúti tüneteket is okozhat, ha a torokban kerül. Sokszor ez az oka a krónikus száraz köhögésnek, de tartós arcüreggyulladáshoz, sőt orrpolipokhoz is vezethet. A hosszan tartó rekedtség, torokfájás, fogcsikorgatás, a torokban a gyomorsav irritáló hatásának köszönhető, amely a garat felől akár a dobhártyába is bejuthat, középfülgyulladást okozva. Az asztmás betegek esetében a reflux kezelésének feltétele fontos, mert ez a két állapot fokozza egymást.

  A betegség felismerését nehezíti, hogy a reflux időnként a tipikus tüneteket nem produkálja. Tünetmentes reflux esetén száraz köhögés jelentkezhet a torokban, jellegzetes gyomorégés és savas reflux nélkül. Azonban még ilyen körülmények között is érdemes megvizsgálni a reflux lehetőségét, hiszen a légúti tünetek és a visszatérő betegség csak a gyomorégést kiváltó ok kezelése után szűnik meg.

  LEGUTÓBBI CIKKEK

  NE HAGYD KI!