2024. április 28. vasárnap
More

    Fura elváltozások vannak a szemed tájékán?

    Mindenki aggódik a szem egészségéért. A látási problémák, a szem vagy a szem-környékek elváltozásai különösen ijesztőek lehetnek, még akkor is, ha irritáció okozza.

    A szemek és környezetük sok mindenre felhívhatja a figyelmet: ha a szemhéj rángatózik, akkor általában azt gondolod, hogy nagyon keveset aludtál, lehet, hogy túlterhelt vagy, ám ha vérzik a szem, vagy táskássá válik, a tünetek nem csak fáradtságra utalhatnak. Érdemes tehát odafigyelni rájuk, különösen, ha más tünetek is felmerülnek.

    Mit jelent a karikás, kiguvadó, vöröses vagy sárgás szem? Mi a teendő, ha egy múlni nem akaró dudor képződik a szemhéjon? Mi rejtőzhet a különböző méretű pupillák mögött? A szembetegségek mellett a szervek és környezetük állapota is aggodalomra adhat okot a táplálkozási hiányosságok, esetenként a belső szervek állapota miatt is. Szakorvosi konzultáció javasolt, ha az alábbi elváltozásokat észleled.

    Karikás vagy táskás szem

    Ez alkati jellemző is lehet, de álmatlanság is okozhatja. A hátterében akár lehet pajzsmirigy alulműködés is. Vesebetegség esetén a szem megdagadhat és megduzzadhat. A sötét karikákat vashiányos vérszegénység is okozhatja, melyre gyengeség, fejfájás, sápadtság úgyszintén jellemző.

    Száraz szem

    A monitor előtt dolgozóknak gyakran kiszáradt és vörös a szeme. Az allergiák és irritációk is okozhatnak pirosodást, de szürkehályogot, más néven zöldhályogot is, ami növelheti a szemnyomást. A glaukóma akár látásvesztést is okozhat. A gyakran fájdalommal járó bőrpír a glaukómás roham jele is lehet, és azonnali ellátást igényel.

    Szemvörösség

    A szem kipirosodását kötőhártya-gyulladás is okozhatja, aminek általában bakteriális vagy vírusos fertőzés áll a hátterében. A betegek idegentest-érzést tapasztalhatnak, és a fokozott váladékozás miatt a szemhéjuk összetapadhat reggelenként az érintett oldalon. A szem viszkethet, és a látás homályos lehet. A betegség fertőző, ezért fontos a korai kezelés. Ez koronavírusos eseteknél is előfordul.

    Sárgás szemek

    Felnőttkorban sárgaság alakulhat ki. A ínhártya sárgulása a vér bilirubinszintjének emelkedését jelezheti. Többek között vérképzőszervi rendellenességek, májkárosodás, például vírusos hepatitis vagy alkoholizmus, valamint epekő okozta epeutak elzáródása, gyulladásos vagy rákos elváltozások vezethetnek ehhez.

    Árpa

    Az árpa gyakori betegség, amely a szemhéjon belül és kívül is kialakulhat. A szemhéjak duzzadtak, vörösek és fájdalmasak lehetnek, gyakori váladékozással és csomókkal kísérve. Antibiotikumos kezelésre lehet szükség, árpa kiújulása esetén kiemelt figyelmet kell fordítani a szemhigiéniára is.

    Jégárpa

    A jégárpa (chalazion) az úgynevezett Meibom mirigyek hetek vagy hónapok óta fennálló krónikus gyulladása, amely során a váladék felhalmozódik és fájdalommentes csomó képződik. A kis dudor főleg a felső szemhéj közepén jön létre, és idővel növekedhet, irritációt okozhat. Magától felszívódik, de néha műtétre lehet szükség az eltávolításához.

    Pupillák változása

    A pupillák általában összehangoltan változtatják méretüket. Előfordul, hogy egyszerre két pupilla eltérő méretű, ez pedig a pupilláris egyenlőtlenség, amely betegség nélkül is kialakulhat, ilyenkor a két szem pupillája közti különbség általában nem haladja meg az 1 mm-t, azonban az agyi aneurizmák és az idegek érintettsége (pl. Horner-szindróma) szintén szerepet játszhat az idegek elnyomásában.

    Kiguvadó szemek

    A Basedow-Graves-betegségnek nevezett állapot tünete lehet, amely pajzsmirigy túlműködést okoz. Golyva és gyors szívverés is jellemzi ezt. A pontos ok nem ismert, de a családi örökletesség is közrejátszhat. A szemmel való érintkezés a szemmozgást és a látást is ronthatja.

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!