2024. április 29. hétfő
More

    Vesebetegség diéta: ennivaló (és kerülendő) élelmiszerek – 4. rész

    Mazsola, datolya és aszalt szilva

    Ezek a szárított gyümölcsök nagyszerű egészséges ételek lehetnek, és elég édesek ahhoz, hogy csillapítsák az édesszájúságot. Sajnos ezek is káliumban gazdag élelmiszerek, amelyek nem biztos, hogy alkalmasak CKD kezelésére.

    Mindössze négy datolya körülbelül 668 mg káliumot tartalmaz. 1 csésze aszalt szilva legfeljebb 1274 mg káliumot, 1 csésze mazsola pedig nagyjából 1086 mg káliumot tartalmaz. Tehát ha figyelned kell a káliumbevitelre, lehet, hogy kerülnöd kell ezeket a szárított gyümölcsöket.

    Szóda

    Nem titok, hogy a szóda nem tesz jót neked, mivel gyakran tele van cukorral és egyéb adalékokkal. De a szóda, különösen a sötét színű szóda is tartalmaz foszfort tartalmazó adalékanyagokat.

    A természetes megfelelőjével ellentétben az adalékanyagokból származó foszfor nincs „fehérjéhez kötve” – magyarázza a Healthline. Ehelyett „só formájában található meg, és a bélrendszerben nagyon jól felszívódik” – teszi hozzá a forrás. A mennyiség a szódától függően változhat, azonban a legtöbb sötét színű szóda akár 100 mg-ot is tartalmazhat egy 100 ml-es adagban. Játssz nyugodtan, hagyd ki a szódát, és válaszd inkább a vizet!

    Feldolgozott élelmiszerek

    Az átlagemberek számára általában rendben van, ha olyan bűnös örömökkel kényezteti magát, mint a feldolgozott élelmiszerek (természetesen mértékkel), de ha CKD-d van, akkor valóban korlátoznod kell ezeket az ételeket, vagy teljesen kerülnöd kell.

    A feldolgozott élelmiszerek, például az előre elkészített, csomagolt vagy azonnali ételek kényelmesek lehetnek, de gyakran tele vannak nátriummal. Nem csak ez, hanem tápanyagok is hiányoznak belőlük. Néhány példa ezekre az ételekre: fagyasztott pizza, instant tészta, mikrohullámú vacsorák és még sok más.

    Dolgozz együtt az orvosoddal/dietetikusoddal

    A krónikus vesebetegség kezelése tanulási görbe lehet. Előfordulhat, hogy a krónikus vesebetegség korai stádiumában lévő egyéneknek nem kell túl sokat fogyasztaniuk, azonban a megelőző intézkedések érdekében az orvosoknak dietetikushoz kell fordulniuk, hogy lelassítsák a betegség progresszióját. A betegség előrehaladtával jobban oda kell figyelned arra, hogy mit fogyasztasz.

    Nyomon kell követned a tápanyagokat, hogy biztosan megkapd a megfelelő mennyiséget. Néhány kulcsfontosságú dolog, amelyet követni kell a vesebetegség esetén, a kalória, a fehérje, a zsír és a szénhidrát. Ennek elősegítése érdekében kezelőorvosod valószínűleg dietetikushoz utal téged, aki segíthet olyan étkezési tervet készíteni, amely támogatja a vesét és a krónikus vesebetegség állapotát.

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!