2023. március 23. csütörtök
More

  Atópiás dermatitis kisgyermeknél

  A viszketés a bőrbetegségek, az ekcéma és az atópiás dermatitisz egyik leggyakoribb és legkellemetlenebb klinikai tünete.

  Az elmúlt három évtizedben világszerte megkétszereződött az allergiás és atópiás betegségek száma. A dermatitis a bőr gyulladása. Az atópia az immunrendszer válaszkészségében bekövetkezett változásokra utal. (Az ekcémát a betegség szinonimájaként is használják.) Az atópiás dermatitis krónikus bőrbetegség. Tipikus bőrtünetek a száraz, viszkető bőr.

  A tünetek fellángolása során a bőr kipirosodik, gyakran fájdalmas hámhibákkal és repedésekkel. Apró hólyagok jelenhetnek meg a test felületén, amelyből átlátszó folyadék távozik. A bőrtünetek bárhol előfordulhatnak, de gyakoriak a fejbőrön, a könyökön és a térdnél, az arcon és a pelenka alatt. A bőrtünetek kisebbek lehetnek, de néhány nagyobbra is feejlődhet. A legzavaróbb szubjektív tünet a kínzó viszketés.

  Az atópiás dermatitis bármely életkorban előfordulhat, de az esetek 90%-a 5 éves kor előtt következik be. Újszülöttkori formájában a tünetek az első néhány hónapban jelentkeznek. Gyermekkorban gyakorisága 10% és 20% között mozog. Az ekcémás gyermekek 60-70%-a már nem rendelkezik a betegséggel a pubertás előtt. Néhány esetben azonban a tünetek felnőttkorban is folytatódnak.

  A bőrtünetek súlyosságától függően gyulladáscsökkentő és viszketéscsillapító krémek, enyhe kezelések vagy szájon át szedhető gyógyszerek alkalmazhatók az orvos ajánlása szerint. Fontos a bőr hidratálása, ezt gyógynövényes kenőcsökkel és testápolókkal érhetjük el.

  Ezen kívül gyengéd bőrápolás javasolt. Inkább a zuhanyzást részesítsük előnyben, de kisgyermekek és újszülöttek számára a rövid (5-10 perces), nem túl meleg (27-34 Celsius-fok) fürdő is megfelelő. Kerüld a bőr dörzsölését, és használj semleges, illatmentes készítményt a bőr tisztításához.

  A fürdés után néhány perccel vidd fel a testápolót a bőrre. Ha akut bőrtünetek vannak, a testápoló alkalmazása előtt használj orvos által javasolt kenőcsöt. Testápolóként próbálj meg olyan termékeket választani, amelyek illatmentesek, nem érzékenyítenek, és kényelmesen használhatóak.

  Kerülni kell, ha az irritáló anyagok rontják a bőrtüneteket. A gyakori kiváltó okok a következők lehetnek: bőrrel érintkező anyagok (bőrápoló termékek, bőrtisztító szerek, kenőcsök, szintetikus ruházat), élelmiszerek, inhalációs anyagok (házi poratka, állati szőr, toll).

  LEGUTÓBBI CIKKEK

  NE HAGYD KI!