2024. május 1. szerda
More

    Ezért viszkethet a hónaljad

    A hónalj viszketése általában valamilyen ártalmatlan okkal magyarázható, de súlyos állapotot jelezhet. Megmutatjuk, mi az oka ennek.

    „A hónalj és környéke az egyik legérzékenyebb erogén zóna, ami azt jelenti, hogy tele van idegvégződésekkel, így a legkisebb változás is azonnal látható, észrevehető a bőrön. A legtöbb esetben valami ártalmatlan dolog, például egy új dezodor vagy tisztító okozta a viszketést.

    Néha kellemetlen tüneteket tapasztalunk a benőtt szőrszálak miatt. Ez akkor fordul elő, amikor a szőr hegye oldalra nő, vagy visszafordul a bőrbe, és nem tud kitörni alóla. A probléma következtében különböző súlyosságú elváltozások alakulhatnak ki, amelyek viszketnek, gyulladtak, vörösek és fájdalmasak lehetnek. A lényeg az, hogy a verejtékmirigyek hevítéskor eltömődnek, így nem tudnak „lélegezni”. Ebben az esetben viszkető kiütés alakul ki a bőrön. Általában csecsemőknél és kisgyermekeknél fordul elő, de felnőtteknél is előfordulhat.

    Ha hónalj viszketés lép fel, gombás vagy bakteriális fertőzés gyanúja merülhet fel. A hónalj sötét, nyirkos környezetében könnyen elszaporodhatnak a kórokozók, ami viszketést okozhat. Az atópiás dermatitis (ekcéma) is okozhat viszketést a hónaljban. Egy veleszületett hajlamon alapuló krónikus bőrgyulladás, amely száraz bőrrel, gyulladással, erős viszketéssel és gyakori fellángolással jár. Ellenkező esetben a külső környezeti tényezők (klíma, allergének, ruházat) és a stressz is befolyásolhatják a betegség kialakulását.

    Lehetnek a fent felsoroltaknál súlyosabb problémák, bár ritkák. Például mind a gyulladásos mellráknak (IBC), mind a limfómának lehetnek viszketési tünetei a hónaljban. Hangsúlyozni kell azonban, hogy a hónalj viszketése önmagában nem utal daganatra – a komoly gyanúhoz egyéb panaszoknak is jelen kell lenniük. Dr. Naoto Ueno onkológus szerint az IBC nemcsak a hónaljban, hanem a mellben is okozhat viszketést. A viszketés mellett bőrkiütés, duzzadt mell, bőrpír és melegség is előfordulhat. A szakértők hangsúlyozzák, hogy ha az antibiotikumok szedése nem segít az állapoton, előfordulhat, hogy IBC-t kell keresnie.

    Ami a limfómát illeti, többféle betegség létezik, például a bőr limfómában a viszketést a bőrön megjelenő kiütések okozzák, de más típusoknál a szervezet autoimmun válaszreakcióként citokineket bocsát ki, ami stimulálja a perifériás idegeket és tartós viszketést okoz. Az onkológusok szerint a megduzzadt nyirokcsomók (főleg a nyakban, a hónaljban, a gyomorban vagy az ágyékban), a látszólag megmagyarázhatatlan láz, az éjszakai izzadás és a megmagyarázhatatlan fogyás is limfómára utalhat.

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!