2024. március 19. kedd
More

    Mit okoz a folytonos stressz?

    Mindennapi problémává nőtte ki magát a stressz, amely valójában a különböző, minket ért ingerek hatására keletkezett válaszreakció. Két fajtáját különböztetjük meg: a pozitív és a negatív stresszt.

    A pozitív stressz serkentő hatással van az egyén agyára, segít a veszélyhelyzeteket leküzdeni, megoldani. A negatív stressz ezzel ellentétben nem csak fizikailag, hanem lelkileg is hat az emberre. A stressz keletkezése két stresszhormon (adrenalin és noradrenalin), valamint a mellettük termelődő szteroid hormon (kortizol) következtében jön létre.

    Mindegy, milyen fajta stresszt veszünk alapul, általánosságban elmondható, hogy a stresszes embereken olyan tünetek jönnek ki, mint például a vérnyomás megemelkedése, a szívverés felgyorsulása, a gyomor és a bőr panaszai, a kézremegés, a verejtékezés, az ingerlékenység, a fáradtság, a fej fájdalmai, alvászavarok, fülzúgás, allergiás reakciók és a hányinger.

    A tartós állapotú stresszt krónikus stressznek hívjuk, aminek a legfeltűnőbb jele, hogy a legkisebb dolog is ingerültté teszi az embert, a teljesítőképesség csökken, gyengeségérzet telepedik a stresszes egyénre, feszült, nyugtalan és túlhajszolt lesz.

    A stressz miatt kialakulhatnak betegségek is, mint például a szív- és érrendszeri panaszok, amik magas vérnyomást okozhatnak. Verejtékezés jöhet létre a só- és a vízháztartás egyensúlyának romlása miatt, ami vérellátási zavarokhoz vezet, fekélyek alakulhatnak ki, illetve az emésztésre sincs jó hatással.

    Depressziót okozhat a krónikus stressz, ami alkoholizmushoz, vagy akár öngyilkossághoz is vezethet, így érdemes idejében felismerni a problémát és kezelni. Az immunrendszer gyengülése is a stressz számlájára írható, a fertőzések ezáltal hamarabb megtalálhatnak minket.

    Mit tehetsz a stressz megszűnése érdekében?

    • Próbáld elkerülni a stresszes helyzeteket
    • Erősítsd a fizikai állapotodat rendszeres edzésekkel, pihentető alvással, a dohányzás és a kávézás abbahagyásával és egészséges táplálkozással.
    • Relaxálj, menj el napközbeni vagy esti sétákra, de a masszázs is ellazító megoldás.
    • Tartsd stabilan az érzelmi állapotodat, építs ki társasági kapcsolatokat, fejleszd az önismeretedet, vagy alkoss valamit, például írj egy történetet, rajzolj, zenélj, vagy amihez csak kedved van.

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!